Ученици блокирају школе у Риму

Незадовољни одлуком државе да смањи издвајања за образовање, ђаци у више од 70 школа у Риму блокирају улазе у зграде. Они ноћима спавају у школама, а током дана преузимају дужности школе и чисте графите и буђ из школских тоалета.

Ученици више десетина школа у Риму блокирали су улазе у школе, незадовољни одлуком власти да смањи издвајања за образовање, али и због све веће незапослености међу младима, која је три пута већа од националног просека.

Ученици већ данима ноћу спавају у школама, а током дана, "наоружани" четкама и крпама, чисте графите и буђ из школских тоалета.

"Немамо новца да очистимо учиниоце и учинимо школу безбедном, тако да смо тај посао преузели на себе", рекао је ученик Алесандро Спагијари.

Ђаци не дозвољавају ни родитељима да уђу у школе, осим оних који им доносе храну и неопходне ствари, чак и они морају да покажу личну карту приликом уласка.

Више од 70 школа је "окупирано" у области Рима због незадовољства ученика смањењем издвајања за образовање у оквиру мера штедње које треба земљу да ослободе рецесије, навео је АФП.

Агенција наводи да су ученици широм Италије блокирали још десетак школа у знак подршке својим вршњацима у Риму, а најавили су да ће овог викенда одржати миран протестни марш у главном граду.

Стручњаци за образовање сматрају да је реч о поруци младих који су генерално незадовољни опхођењем политичке елите према образовању и млађој популацији која верује да су њихове шансе на успех годинама уназад осуђене на пропаст.

Незапосленост међу младима је чак три пута већа од италијанског националног просека што је раније и студенте "натерало" да организују протесте који су неретко доводили до сукоба са полицијом, навео је АФП.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 05. октобар 2024.
13° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи