Читај ми!

Израел и Хамас дају шансу миру

После седмодневног сукоба у Појасу Газе, Израел и Хамас постигли у Египту споразум о примирју, који је ступио на снагу у 20 часова. Израелски премијер Бењамин Нетанијаху пристао на споразум после консултација са председником САД Бараком Обамом.

Примирје између Израела и Палестинаца из Појаса Газе ступило је на снагу у 20 сати по средњоевропском времену. Тиме је окончан једнонедељни сукоб који је однео више од 160 палестинских и пет израелских живота.

Споразум о примирју постигнут је уз посредовање Египта, а одлуку о прекиду ватре саопштио је министар спољних послова те земље Мухамед Камил Амр, после састанка са америчком државном секретарком Хилари Клинтон.

Израелски премијер Бењамин Нетанијаху потврдио је у Јерусалиму да је постигнут споразум, наводећи да је пристао после консултација са председником САД Бараком Обамом.

Агенција АП из споразума преноси да ће Израел обуставити све војне активности против Појаса Газе којим управља покрет Хамас, а да ће Хамас прекинути ракетирање Израела.

После 24-часовног прекида ватре, биће отворен прелаз између Израела и Газе за слободан проток робе и људи. Египат ће бити гарант споразума.

У Појасу Газе пуцњавом из ватреног оружја и узвицима "Победа, победа!" поздрављено је  ступање примирја на снагу.

Шенлучење, ватромет и повици "Алаху Акбар! – Отпор је тријумфовао!", одјекивали су улицама те палестинске области, појачани преко звучника џамија, јавио је извештач агенције АФП.

У једнонедељним сукобима погинуло је више од 160 Палестинаца и пет Израелаца, од којих је један био војник.

Од почетка сукоба 14. новембра Израел је извео више од 1.500 авионских, ракетних и напада с мора на циљеве у Гази. На Израел је из Појаса Газе испаљено више од 1.000 ракета.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 06. октобар 2024.
11° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи