Пољском Брејвику полиција покварила план

Ухапшен радикални националиста који се спремао да аутомобилом-бомбом дигне у ваздух пољски парламент, када седници буду присуствовали председник, премијер и министри. Пољске власти наводе да је осумњичени био у вези са Норвежанином Андерсом Брејвиком.

Пољска Агенција за унутрашњу безбедност ухапсила је у Кракову Пољака који се спремао да аутомобилом бомбом дигне у ваздух доњи дом пољског парламента Сејм, када седници буду присуствовали председник, премијер и министри, саопштило је у Варшави надлежно тужилаштво из Кракова.

Реч је о стручњаку за експлозивне и хемијске материјале, сараднику Пољопривредног универзитета у Каркову, казао је шеф тужилаштва у Кракову Артур Врона, а пољски медији незванично сазнају да је реч о 45-годишњем Брунону К.

"Ухапшен је 9. новембра. При претресу неколико десетина места нађени су експлозив тротил, пентрит, барут, детонатори, 1.100 комада муниције, нелегално оружје, пушке и пиштољи, униформе специјалаца, панцир прслуци и пољске и стране фалсиковане регистарске таблице", рекао је тужилац који надгледа истрагу Маријуш Красоњ.

Шеф тужилаштва Врона нагласио је да пољске службе и тужилаштво имају довољно доказа да је ухапшени Пољак заиста имао могућности да изврши терористички напад на парламент.

"Опасност је била реална. Ни Норвежани нису допуштали могућност да могу имати Брејвика, а знамо како се завршило", рекао је Врона.

Напад на зграду Сејма у Варшави намеравао је да изврши аутомобил-бомбом са укупно четири тоне експлозива, а за напад је врбовао и обучавао још четворицу Пољака.

Двојица од њих за сада су оптужена само за држање нелегалног оружја. Главном оптуженом прети свега до пет година затвора будући да је терористички напад био тек у фази припрема.

Ухапшени је прво све порекао, али је током саслушања признао да је врбовао и обучавао људе за терористички напад, да је обавио пробне детонације, последњу у септембру, а рекао је да га је неко други инспирисао да напад изврши.

И Красоњ и Врона нагласили су да ухапшени није повезан ни с једном политичком странком нити организацијом, није имао ни везе са иностранством, а на званичнике које је желео да дигне у ваздух гледао је као на тудјинце, власт која није патриотска.

Узор му је био норвешки терориста Андерс Брејвик и двојица Американаца који су 1995. године дигли у ваздух зграду федералне управе у месту Оклахома Сити, када је погинуло 168 људи, а 700 повредјено.

У траг потенцијалном терористи пољске службе су ушле захваљујући информацијама о понуди обуке за руковање експлозивом и израдом бомби и диверзантских напада крајем 2011. године.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 06. октобар 2024.
11° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи