Читај ми!

Леви: Израел жели одрживи мир

Израел искључиво заинтересован за одрживи прекид ватре са Хамасом, а не за неке лажне мировне споразуме какве је у прошлости закључивао са том организацијом, рекао израелски амбасадор у Београду Јосеф Леви.

Амбасадор Израела у Србији Јосеф Леви најавио је у Београду да ће у наредним сатима бити донета одлука о могућој израелској копненој офанзиви на Газу у случају неуспеха у постизању преговора о трајном и реалистичном прекиду ватре са организацијом Хамас.

Леви је нагласио да је Израел искључиво заинтересован за одрживи прекид ватре са Хамасом, а не за неке лажне мировне споразуме какве је у прошлости закључивао са том организацијом.

Он је новинарима рекао да циљ Израела није да уђе у Газу већ ће то, како је додао, учинити једино у случају да буде приморан да на тај начин онеспособи "терористичку организацију Хамас, која се може сматрати панданом Ал Каиди", да даље убија недужне грађане Израела.

Леви је подсетио да се Израел повукао из Газе 2005. године укључујући своју војску, цивиле, чак и гробове и додао да Израел нема намеру да се враћа тамо, већ да само жели да "спречи терористе" да даље нападају Израел ракетама, бомбама и да због њих стотине хиљада грађана Израела мора да буде у склоништима.

"Терористи из Газе желе да наруше суверенитет Израела, што није случај са Западном обалом, где је Израел склопио мировни споразум са Палестинцима", рекао је Леви додајући да су Палестинци на Западној обали учинили компромис и прихватили државу Израел.

Према његовим речима, Хамас чини злочине против Израела, али и против сопствeнoг народа постављајући често као људски штит палестинске цивиле које, како је додао, убија како би створио погрешну и лажну слику у медијима.

Леви је додао да је свестан ризика које носи могућа копнена операција израелске војске наводећи да би, у том случају, наступио веома мрачан период на Блиском истоку.

"Улазак у Газу је ризичан потез. Свесни смо компликација. Било би жртава. Газа је једна од најгушће насељених територија на свету са 1,5 милиона људи који живе на 3.500 квадратних километара", рекао је амбасадор Израела и додао да ће Израел бити последњи који ће се плашити да уђе у Газу.

Иран и Катар помажу Хамас

Израелски дипломата, који је истакао да је Тел Авив врло задовољан напорима новог египатског председника Мухамеда Морсија у преговарачком процесу, изразио је очекивање да Египат неће ући у конфликт са Израелом, с којим је пре више деценија склопио мировни споразум, истичући да је Каиро свестан да би такав поступак створио паклену атмосферу на Блиском истоку, која би означила почетак једног новог мрачног периода.

Леви је оценио да ће постизање одрживог прекида ватре са Хамасом бити тешко изводљиво, с обзиром на то да они не желе да воде реалне преговоре и да "не прихватају поделу на палестинску и израелску државу, већ је њихов једини циљ уништење израелске државе".

Подсећајући да је само од почетка 2012. године Хамас, "који је после Арапског пролећа оснажен и охрабрен", на територију Израела испалио око 900 ракета, Леви је рекао да је потпуно неприхватљиво да 1,5 милиона грађана Израела проводи ноћи у склоништима у страху од ваздушних удара, док, како је нагласио, грађани појединих пограничних насељених места, као што је град Ашкелон, то чине већ више година.

Леви је оптужио Иран да директно подржава Хамас и испоручује му оружје, додајући да још неке муслиманске државе подржавају ту организацију, међу којима је и Катар.

Према речима израелског дипломате, израелска војска у Гази гађа искључиво војне циљеве и једна је од ретких армија на свету чији припадници неретко кривично одговарају у случају да учине грешку и угрозе животе палестинских цивила.

"Ми смо моћни, али ми знамо за границе моћи. Ми имамо врло моћну опрему, али и знамо како да је употребимо. Размислимо и пет, шест и седам пута пре него што притиснемо дугме за лансирање ракете", рекао је Леви и додао да је израелска војска једна од најморалнијих армија на свету.

Леви је, такође, одбацио спекулације да могућа копнена операција изралске војске има политичку позадину, истичући да ће таква одлука бити вођена једино стратешким циљем да грађани Израела "не дозволе терористима да их убијају". 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 06. октобар 2024.
11° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи