Читај ми!

Египатски мир, или копнена офанзива

Ускоро би могао бити постигнут прекид ватре у појасу Газе, рекао председник Египта Мухамед Мурси. У кабинету израелског премијера негирају да је Израел послао званичника у Каиро. Могућа и копнена офанзива, каже израелски генерал.

20.56 - Портпарол  Хамаса Сами Абу Зухри саопштио је да су пропали напори за успостављање прекида ватре између те организације и Израела.

17.29 - Најмање десет цивила, укључујући децу и жене, убијено у израелском ваздушном удару на кућу у граду Газа. Израелски медији јављају да је то кућа званичника Хамаса.

15.32 - Амерички председник Барак Обама рекао је да Израел има право да се брани, али да би "било добро" да се избегне ексалација конфликта и копнена инвазија.

13.30 - Десетине теретних камиона са хуманитарним товаром биће данас пропуштено преко израелског контролног пункта "Керем Шалом" на граници са Појасом Газе, јавља "Итар тас".

13.22 - Израелски војни резервисти који се јављају у своје ратне јединице имају велики проблем да пронађу паркинг испред касарни, пише лист Хаарец.

13.10 - Копненом инвазијом на појас Газе Израел би изгубио велики део међународних симпатија и подршке, упозорио је шеф британске дипломатије Вилијам Хејг.

10.25 - Израел спреман за "значајно проширење" офанзиве на Газу, рекао премијер Нетанијаху, али није помињао копнену офанзиву.

10.20 - Разговори о примирју у Гази у току и договор би могао бити постигнут данас или сутра, изјавио један палестински званичник.

09.33 - Сирене и две експлозије у Тел Авиву. Хамас потврдио ланирање две ракете. Израел од јутрос бомбардује Појас Газе и из ваздуха и са мора. Погинуло двоје деце, рањено најмање осам новинара у нападу на две медијске зграде у Гази.

Египатски председник Мухамед Мурси рекао је да има неких наговештаја да би ускоро могао бити постигнут прекид ватре између Израела и Палестинаца у појасу Газе, али није дао никакве чврсте гаранције за такав развој ситуације.

"Постоје наговештаји да би могло ускоро доћи до прекида ватре, али још нема гаранција за то'', рекао је Мурси.

Египат је посредовао неформалном прекиду ватре у октобру, који је пропао, а сада званичници те земље покушавају да издејствују нови договор.

''Желимо моментални прекид ватре. Израелци користе несразмерну силу а мета су палестински цивили'', рекао је Реџеп Ердоган, турски премијер.

Израелска војска погодила је две зграде Гази, у које су смештени арапски медији. Повређено је осморо новинара, док је двоје деце настрадало у избегличком кампу Џабалији.

"Било је јасно свима да су у тој згради новинари, постављена су јасна обележја да је тамо телевизија. Били смо шокирани када смо чули да је израелска ракета погодила то здање. Жао нам је повређених колега", рекао је Мухамад Астал, новинар ТВ станице ЕЛ КУДС.

Израелски ТВ канал два јавља је да Израел тренутно преговара о прекиду ватре с Палестинцима из појаса Газе, који би требало да ступи на снагЕгипу вечерас, као и да договор подржавају Турска, Катар, Египат и САД.

Међутим, у Кабинету израелског премијера су порекли извештаје да је Израел послао званичника у Каиро да преговора.

"Израелске одбрамбене снаге напале су више од хиљаду циљева у појасу Газе. Наносимо велике губитке Хамасу и другим терористичким организацијама. Наши војници су спремни за сваку врсту деловања", рекао је Бењамин Нетјанаху, премијер Израела.

Само неколико сати раније генерал мајор Тал Русо, задужен за јужну израелску команду, најавио је да ће Израел наставити операцију у Гази док не постигне своје циљеве, како је рекао, уништења арсенала ракета који прети цивилима.

"Током операција уништили смо неке од масивних арсенала терориста уперених на израелске цивиле и операција још није завршена. Она ће се наставити још неколико дана", рекао је Русо.

На новинарско питање да ли је копнена офанзива могућност, он је одговорио "апсолутно".

Високи званичници Хамса представили су своје услове за прекид ватре на састанку у Каиру. Они су, између осталог, тражили од Египта да обезбеди да Израел заустави убиства лидера Хамаса.

У међувремену неколико стотина Израелаца протестовало је синоћ у Тел Авиву против војне операције, захтевајући моментални прекид ватре.

У израелским ваздушним ударима на појас Газе у суботу је убијено 15 Палестинаца, чиме је број жртава порастао на 47, док је 450 људи рањено од како је Израел започео операцију "Стуб одбране". Међу убијенима је осам милитаната.

На израелској страни погинуло је троје људи, а 18 је рањено, укључујући 10 војника. Израелска авијација је за четири дана погодила више од 950 мета.

Арапска лига најавила је да делагација предвођена шефом те организације Набилом ел Арабијем у недељу долази у посету појасу Газе, у знак солидарности, након што је Мурси рекао да комуницира и с Израелом и са Палестинцима.

У недељу у Израел долази француски шеф дипломатије Лоран Фабиус који ће посетити и Рамалу у склопу напора да се оконча насиље.

Број коментара 11

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 06. октобар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи