Читај ми!

Газа у пламену, сирене у Тел Авиву

Израел наставио офанзиву на Газу, пошто је током посете египатског премијера Хишама Кандила, оружје ћутало. Хамас ноћас извршио 130 ваздушних напада на територију Изрела, који је одговорио бомбардујући Газу и подземне лансере ракета.

00.42 - До сада у нападима израелске авијације и морнарице убијено 29 Палестинаца, укључујући и седморо деце. Истовремено, у ракетним нападима Хамаса убијена три Израелца. 

22.05 - Један од команданата Хамаса Ахмед Абу Џалал убијен у ваздушном нападу у Гази. Израелска влада одобрила је мобилизацију 75.000 војних резервиста, јавља израелска телевизија.

20.40 - Четири особе погинуле вечерас у новом израелском ваздушном удару, чиме је број палестинских жртава од среде повећан на 28, док је најмање 270 људи рањено, саопштили палестински званичници.

18.50 - Генерални секретар УН Бан Кимун позвао Израел и Хамас да зауставе опасну ескалцију сукоба у Појасу Газе и избегну даље крвопролиће, преноси Ројтерс.

15.45 - Сирене за ваздушну опасност огласиле се и у Јерусалиму. Недуго затим у граду се чуле три експлозије.

12.49 - Поново сирене и експлозија у Тел Авиву. Хамас саопштио да је испалио ракету на тај град. Ракета пала у море, јавила полиција. Троје Изрелаца рањено на југу државе.

11.45 - Европска унија апеловала на Израел да "сразмерно" одговори на нападе из Газе, али и истакла право Израелаца да се бране. Ангела Меркел позвала Турску да утиче на Хамас.

9.39 - Египатски премијер Хишам Кандил рекао, приликом посете Гази, да су израелски напади агресија и позвао свет да "заустави агресију". 

9.08 - Хамас наставио да испаљује ракете на израелску територију, јављају агенције. Израел одговорио ракетирајући кућу Хамасовог команданта на југу Газе.

Израелска војска наставила је офанзиву на Појас Газе. Претходно, на снази је био трочасовни прекид ватре, због посете египатског премијера Хишама Кандила тој територији.

"Премијер Бењамин Нетанијаху прихватио је египатски захтев за прекид ватре током посете египатског премијера овог јутра, која би требало да траје око три сата", рекао је званичник.

"У одговору достављеном Египћанима, Израел је навео да ће израелска војска прекинути ватру под условом да у том периоду не буде непријатељске паљбе на Израел са територије Газе", додао је он.

"Египатски премијер стигао је на гранични прелаз Рафа и званичници из палестинске владе дочекали су га на палестинској страни", рекли су извори на које се позива АФП.

Израелски бомбардери извели су јутрос неколико нових ваздушних напада на Појас Газе, а неколико бомби је бачено и на град Газу, јављају репортери АФП-а и безбедносни извори Хамаса.

Ово је трећи дан интензивне операције против екстремиста у Гази, а циљ напада била су и подземна склоништа, из којих Хамасовци лансирају ракете.

"Током ноћи је изведено 130 ваздушних напада", изјавио је порптарол Хамасовог министарства унутрашњих послова Ислам Шахван, а дописници АФП-а у граду Гази известили су о вишеструким нападима.

Пешадија, тенкови и оклопни транспортери јутрос су, истовремено, почели да се групишу у близини палестинске територије, а почела је и мобилизација 16.000 резервиста, што би могао бити знак да се ближи копнена инвазија, наводе агенције.

Иако је офанзива претходна два дана била углавном ваздушна, званичници кажу да ће копнена инвазија можда бити неопходна, како би се зауставила ракетна паљба на југ Израела.

За сваки дуготрајнији рат израелска војска ће морати да се ослони на резервисте и већ је добила зелено светло да мобилише и до 30.000 припадника резервног састава, преноси Ројтерс.

Портпарол Хамасових хитних слижби Адам Абу Селмија казао је да је број погинулих Палестинаца достигао 19, од којих су седам били екстремисти, а 12 цивили, међу којима и шесторо деце и једна трудница, док је 235 људи рањено.

Израелска армија саопштила је да је спровела 466 ваздушних напада од почетка операције "Стуб одбране" у среду после подне, пошто је командант Хамаса Ахмед Џабари убијен у ваздушном нападу.

Војска је потврдила да се напади настављају, додајући да је током ноћи 11 палестинских ракета испаљено са териорије Газе на Израел.

Армија је навела да је од среде по подне на Израел из Газе испаљено 280 ракета, од којих су две пале близу Тел Авива, а израелски ваздухопловни одбрамбени систем пресрео је 131 ракету.

Три Израелца су погинула у четвртак ујутро у нападу Хамаса на град Кирјат Малачи.

Број коментара 21

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 06. октобар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи