Читај ми!

Нови потреси у Би-Би-Сију

Хелен Боден и Стив Мичел, уредница вести "Би-Би-Сија" и њен заменик, суспендовани су у светлу најновијих потреса због скандала о сексуалном злостављању деце. Пре два дана директор Џорџ Ентвисл поднео је оставку због што је он, како је рекао, на крају одговоран за све садржаје.

Уредница Вести Би-Би-Сија Хелен Боден и њен заменик Стив Мичел суспендовани су пошто је председавајући управљачког тела те куће оценио да је потребно "радикално преиспитивање како би мрежа преживела скандал" о сексуалном злостављању деце.

Од Боденове је затражено да преда све своје уредничке и менаџерске дужности везане за емитовање домаћих и светских вести на радију, телевизији и интернету.

Она и њен заменик Мичел су суспендовани у очекивању резултата истраге, јавио је Би-Би-Си.

Из те британске медијске мреже нису коментарисали суспензије својих главних руководећих људи, али су навели да ће се огласити за неколико сати.

Генерални директор Би-Би-Сија Џорџ Ентвисл поднео је пре два дана оставку и тиме преузео одговорност што је у емисији "Њузнајт" од 2. новембра погрешно оптужен један британски политичар из редова конзервативаца да је умешан у сексуално злостављање деце у једном дому у Велсу седамдесетих година прошлог века.

Ентвисл који је дужност преузео у септембру, одлучио је да поднесе оставку "у светлу чињенице да је генерални директор и главни уредник, на крају, одговоран за све садржаје".

Жртва злостављања Стив Мешам је, у емисији Би-Би-Сија, испричао да је у периоду 70-тих и 80- тих година прошлог века више стотина деце злостављано у дому за социјално старање Брин Естин у северном Велсу.

Би-Би-Си није навео име наводног педофила, али је у коментарима на Твитеру поменут лорд Мекалпин, један од главних саветника тадашње премијерке Маргарет Тачер, који је у петак издао оштри деманти и запретио тужбом.

Мешам се такође извинио МекАлпину и навео да му је '90-тих година прошлог века полиција показала фотографију наводног злостављача и да му је "погрешно речено" да је то МекАлпин.

На наводе Мешама, реаговао је и британски премијер Дејвид Камерон који је рекао да ће тражити да се новим испитивањем утврде пропусти у првобитној истрази.

Би-Би-Си је претрпео оштре критике јавности, неколико седмица раније, јер није објављивао оптужбе о злостављању деце у коме је учествовао водитељ тог медијског сервиса Џими Севил, а пошто је британска полиција идентификовала чак 300 потенцијалних жртава те бивше телевизијске звезде.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 06. октобар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи