Читај ми!

Сукоби у Варшави

Нереди и сукоби радикалне националистичке пољске омладине, хулигана и полиције обележили пољски државни празник Дан независности.

Прославу пољског државног празника Дана независности пратили су сукоби радикалне националистичке пољске омладине, хулигана и полиције.

Нереди и сукоби настали су на једном од три главна марша у Варшави.

Хитна помоћ се одазивала на позиве на траси тог похода 13 пута, а према незваничним информацијама повређена су четири полицајца, а петоро људи је превезено у болнице.

Полиција је интервенисала употребивши сузавац и пластичне метке, а кордоном је одвојила учеснике марша од групица хулигана са симболима пољских фудбалских клубова.

Хулигани су нападали полицију флашама, каменицама, петардама и пиротехником, а затим се крили у маси учесника марша. 

Полиција је због тога Марш независности подмлатка ултракатоличке националистичке Лиге пољских породица, Свепољске омладине и Радикално националног блока зауставила на 40 минута, а затим је, уз повремене, ситније инциденте, шетња настављена.

Полиција и даље приводи изгреднике, а пољска државна телевизија ТВП јавила је да је нападнута њена репортерска екипа. Број повређених и приведених за сада није коначан, саопштила је полиција.

У Варшави је одржано 11 манифестација, углавном похода центром престонице поводом Дана независности, када је Пољска дочекала уједињење и стекла независност после Првог светског рата, 1918. године.

Председник Пољске Броњислав Коморовски апеловао је на Пољаке да искористе тај дан да покажу јединство и сам је у 13 часова стао на челу највећег данашњег Марша независности.

На његов апел маршу су се одазвале и многе познате јавне личности, попут глумца Данијела Олбрихског, као и некадашњи лидер ултракатолика из Лиге пољских породица Роман Гјертих.

"Сматрам да празник независности треба да прослављамо заједно", рекао је објашњавајући зашто је прихватио позив да прође центром Варшаве у преседничком маршу названом "Заједно за независну" и бивши лидер опозиционих посткомуниста, а сада европосланик за Странку демократске левице Војћех Олејњичак.

"Свиђа ми се то што је председник положио венце на споменике људи који су се борили за независност без обзира на политичку припадност", рекао је новинарима један старији учесник марша.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 06. октобар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи