Читај ми!

Би-Би-Си, скандал за скандалом

После два скандала на Би-Би-Сију, генерални директор Џорџ Ентвисл поднео оставку. Управа Би-Би-Сија најављује радикалне промене.

Једна од најугледнијих светских медијских кућа, Би-Би-Си, пролази кроз најтежу кризу у историји. Први човек британског јавног сервиса Џорџ Ентвисл саопштио је да се повлачи јер је у емисији о сексуалном злостављању деце у Велсу 70-тих година прошлог века, грешком поменут један угледни конзервативни политичар. У директорској фотељи провео је само 54 дана.

Била је то кап која је прелила чашу после бројних критика на рачун Би-Би-Сија у последње време.

"Када сам именован за генералног директора, са 23 године искуства продуцента и једног од лидера Би-Би-Сија, био сам уверен да сам најбољи кандидат за ту позицију и да ћу радити на превазилажењу изазова", рекао је Џорџ Ентвисл. 

Међутим, каже Ентвисл, ванредни догађаји протеклих недеља и чињеница да је генерални директор такође и главни уредник и, на крају, одговоран за све садржаје, довели су ме до закључка да би требало да се именује нови генерални директор.

Скандал је избио када је у емисији Њузнајт, Стив Мишам изјавио како га је, док је био дете, злостављао један угледни политичар. На интернет порталима убрзо се појавило име лорда Мекалпајна, заступника конзервативаца у Дому лордова у време премијерке Маргарет Тачер. То се, међутим, показало као неистина.

"Искрено се извињавам лорду Мекалпајну јер он није човек који ме је злостављао. Тај је имао исто презиме, али на полицијским сликама из 90-тих нисам препознао лорда Мекалпајна", рекао је Стив Мишам, жртва злостављања.

Због објављивања приче и тужбе коју најављује лорд, Би-Би-Си се извинио јавности. Афера је испливала у тренутку када је британски јавни сервис на удару критика због скандала у вези са бившом ТВ звездом Џимијем Севилом.

Би-Би-Си је оптужен да је прикривао његову умешаност у сексуално злостављање 300 деце током Севилове 40-годишње каријере.

"Прво смо чули оптужбе о злостављању деце унутар ове зграде. Истрага је покренута, али је потом заташкана и никоме није јасно зашто је то учињено. Поврх свега, оптужили су једног невиног човека, а потом одбацили оптужбе", рекао је новинар "Скај њуза" Џејсон Фарел.

Премијер Дејвид Камерон упозорава медије и јавност на опасност од урушавања угледа недужних. Председник Управног одбора Би-Би-Сија сматра да је дојучерашњи генерални директор оставком преузео одговорност за, како каже, одвратну врсту новинарства.

"Би-Би-Си се кроз целу ову причу држао чињенице да смо ми пре свега медијска организација и да наш кредибилитет зависи од тога да ли говоримо истину о себи и другима, ма како она била застрашујућа", рекао је председник Управе Би-Би-Сија лорд Крис Патен.

Нови директор медијског јавног сервиса у Великој Британији биће именован наредних недеља.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 06. октобар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи