Читај ми!

Смена, криминал и афера у Кремљу

Владимир Путин сменио министра одбране Анатолија Сердјукова. У јеку истраге корупције "тешке" 100 милиона долара, како пишу руски медији, министар у цик зоре затечен у стану осумњичене Јевгеније Васиљеве, донедавно шефице одељења за набавке у Министарству одбране.

Руски председник Владимир Путин сменио је министра одбране Анатолија Сердјукова и на то место поставио губернатора Московске области Сергеја Шојгуа.

Путинов портпарол Дмитриј Песков рекао је АФП-у да је Сердјуков смењен како би могла да буде настављена темељна истрага у вези са проневером државне имовине вредне око 100 милиона долара, у фирми "Оборонсервис", која је под контролом руског министарства одбране.

Истрага испитује махинације са евидентно вештачки сниженим ценама некретнина које су припадале министарству одбране, земљишних парцела и акција предузећа, а у оквиру тог случаја већ је испитана бивши шефица одељења за имовинске односе министарства одбране и члан савета директора "Оборонсервиса" Јевгенија Васиљева.

Руски медији пренели су раније да би Сердјуков, у оквиру истраге, у најскорије време могао да буде испитан као сведок.

Према подацима истраге, махинације којима је нанета штета већа од три милијарде рубаља (око 100 милиона долара), извеле су компаније повезане са "Оборонсервисом", чији је председник савета директора донедавно био Сердјуков.

Прошле седмице извршен је претрес у централи "Оборонсервиса", а руске власти су до сада покренуле пет кривичних поступака за махинације у продаји некретнина, парцела и акција у власништву те компаније.

Сердјуков – од продавца намештаја до министра војног

Аналитичари Кремља тврде да је Сердјуков један од менаџерски најспособнијих људи председника Владимира Путина, али да се нашао на погрешном месту у погрешно време. Полиција га је рану ујутро затекла у луксузном московском стану младе и атрактивне Јевгеније Васиљеве, шефа одељења за набавку у његовом министарству.

Сердјуков, који је ожењен и отац једног детета, отворио је врата полицији која је дошла да претресе стан Васиљеве, у току истраге о малверзацијама тешким 100 милиона евра у државном предузећу "Оборонсервис", које снабдева руску војску.

Јевгенија Васиљева је донедавно била шеф Одељења за набавку у Министарству одбране, а још увек је једна од челних особа "Оборонсервиса".

Додатну димензију целој афери јесте податак да је супруга Сердјукова кћи Виктора Зубкова, некадашњег премијера Русије и једног од најближих и најутицајнијих сарадника Владимира Путина.

Руски медији пишу да Сердјуков, иначе изванредно способан, за муњевиту политичку каријеру може да захвали управо тасту Зубкову, па је тако за кратко време од продавца намештаја напредовао до министра одбране.

Руско тужилаштво објавило је да су у стану Васиљеве заплењена за истрагу корупције важна документа, 75.000 евра у готовини, вредан накит и уметнички антиквитети.

Претресене су и просторије "Оборонсервиса" и ухапшено је петоро руководилаца, који се сумњиче да су незаконито стицали богатство, продајући државну имовину далеко испод тржишне цене.

"Сердјуков је одрастао човек и има право на приватни живот. Међутим, забрињава то што наш високопозиционирани извор тврди како не би било никакве истраге у "Оборонсервису" да министар није имао аферу. Приватни обрачуни продају нам се као истраге о корупцији", коментарише целу аферу московски Комсомолетс, најтиражнији руски дневник.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 07. октобар 2024.
10° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи