Читај ми!

САД: Дан одлуке

Американци данас бирају председника. Обамине и Ромнијеве шансе готово изједначене, показују истраживања. Избори званично почели у држави Њу Хемпшир где су двојица кандидата добила исти број гласова.

Неколико сати пре отварања биралишта у Сједињеним Државама било је тешко предвидети хоће ли актуелни председник Барак Обама добити други мандат, или ће републикански кандидат Мит Ромни постати нови станар Беле куће.

Према најновијим истраживањима јавног мњења, Обама и Ромни су на националном нивоу потпуно изједначени, 49 прeма 49 одсто, док анкете спроведене у државама које се сматрају кључним за изборе показују предност председника Обаме од један или два одсто, али је то све, ипак, на нивоу статистичке грешке.

Иначе, избори су већ званично почели традиционалним гласањем у месту Диксвил Ноч у држави Њу Хемпшир, која има десет регистрованих бирача. Према изборим резулатима који су саопштени неколико минута иза поноћи, двојица канидата добила су исти број гласова, по пет.

Истовремено, Обама и Ромни обилазили су јуче државе за које се очекује да би могле донети превагу у изборној трци.

Обама је своју изборну кампању завршио у граду Демојн у Ајови, у којем је, како је рекао, пре пет година и почео свој пут ка Белој кући.

Претходно је боравио у Вирџинији и у Охају где је на скупу у Коламбасу позвао бираче да му повере још један мандат како би завршио започети посао.

Обама је поред бројних присталица, јуче на свим скуповима имао у подршку репера Џеј-Зија и рок легенде Бруса Спрингстина.

И Мит Ромни провео је добар део јучерашњег дана у Охају, држави коју је је сваки републикански кандидат у последњих 30 година морао да освоји да би постао председник.

"Знам да председник жели да размишљате о питањима која вам одвлаче пажњу од онога што је кључно на овим изборима, али мислим да је главно питање да ли желите да вам наредне четири године буду као оне претходне или желите стварне промене", истакао је Мит Ромни и додао да је председник Обама обећао промене, али да није могао да их оствари.

"Ја обећавам промене и знам како да их остварим", поручио је Ромни.

Нови предеседник Америке требало би да буде познат вечерас, мада то још увек није извесно. Наиме, у две државе које могу бити кључне за ове изборе – на Флориди и у Охају, пријављене су одређене неправилности које се односе на рано гласање и на такозвано гласање у одсутности.

Две изборне кампање већ су у те две државе упутиле армију адвоката, како се не би поновила ситуација из 2000. године када је Американцима било потребно 33 дана и одлука Врховног суда да сазнају ко им је нови председник.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 07. октобар 2024.
10° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи