Читај ми!

Њујорку прети нова олуја

Прогностичари најављују да ће од среде нова снежна олуја погодити Њујорк, који се још није опоравио од налета урагана "Сенди". Данашњи дан, први радни после Сенди, пролази хаотично, а градоначелник Мајкл Блумберг каже да "појма нема" да ли је град спреман за предстојеће председничке изборе.

Нова олуја са снажним ветровима и кишом, након урагана "Сенди", прети да од среде поново погоди регион Њујорка и Њу Џерзија.

Како преноси агенција Асошиејтед прес, прогностичари предвиђају од среде ветрове до 90 километара на час, а температуре су се већ приближиле нули.

Десетине хиљада људи на обали Атлантика и даље нема струју, и пред најавама налета нове олује мораће да пронађу друга места да се склоне, наводи агенција.

"Ноћи су најгоре зато што се осећате као да сте напољу а у ствари сте унутра", каже становница Њујорка Џенис Џоуси, која се покрива са три ћебета, пошто данима нема струју.

АП јавља да је данас први радни дан у Њујорку након олује "Сенди" и да многи људи нису на време могли да стигну на посао или у школу, јер нису успели да уђу у метро возове који су били крцати.

И даље постоје озбиљне несташице горива, па се на неким местима чека сатима да би се купио бензин.

Иако се председнички избори одржавају сутра, градоначелник Њујорка Мајкл Блумберг каже да "нема појма" да ли ће град бити спреман за гласање.

Посебно забрињава најава новог олујног таласа, па из Националног центра за временску прогнозу саветују Њујорчане да се припреме за нова искључења струје, уз упозорење да не излазе из својих домова док олуја не прође.

До сада је више од 100 људи погинуло у налету урагана "Сенди", а пола милиона грађана Њујорка је и даље без струје.

Њујорку и даље потребна помоћ

Недељу дана после олује "Сенди", у Њујорку и даље ради 14 склоништа за смештај 4.880 људи, 12 места за поделу хране и ћебади, и још 200 места где становништво може да се огреје.

Градска управа је данас послала лекове и медицинско особље у неколико тешко погођених четврти.

На сајту управе Њујорка су објављене адресе више од 200 склоништа у свих пет насеља јер су десетине хиљаде Њујорчана без струје, а многи и без грејања.

И даље ради 14 склоништа за бескућнике после олује, а нека су у школама. У њима је збринуто 4.880 људи, кажу у управи града. 

Храна и ћебад се непрекидно деле у најугроженијим крајевима, посебно у Квинсу, тешко погођеном олујом.

По данашњем саопштењу, у недељу је подељено 600.000 оброка и 100.000 литара воде, 22.000 ћебади, 4.500 пакета пелена, 5.000 батерија и џепних лампи, 5.000 џепних батеријских грејача за руке, 1.000 боца шампона, 800 четкица за зубе, 400 пари рукавица и 500 покривача за уши.

Управа Њујорка је за данас најавила слање санитетских возила и лекова у Квинс и на Кони Ајленд и Стетен Ајленд где су многи становници и даље без струје и грејања, а апотеке не раде.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 07. октобар 2024.
10° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи