Читај ми!

Битка за сваки глас

Кандидати за председника Америке уочи избора изједначени по броју гласова, показују истраживања. Кампања никад интензивнија. И највиђенији чланови партија иду од врата до врата. Само у недељу, Обама и Ромни прелетели хиљаде километара да би одржали митинге у четири неодлучне државе.

Непуна 24 сата пред излазак на биралишта, четири велика истраживања јавног мњења показивала су да су Барак Обама и Мит Ромни изједначени по броју гласова. Разлика међу њима је готово на нивоу статистичке грешке.

Теоретски, уколико резултати избора покажу исто, разлику на нивоу статистичке грешке, постоји могућност да се избори за председника САД у неким државама понове.

Ко буде осетио да губи, тражиће поновно бројање гласова, кажу аналитичари. Бројање гласова могло би да успори и најављено невреме

Према истраживању Си-Ен-Ена на националном нивоу, као и у државама које су још неодлучне, по 49 одсто бирача подржава и Обаму и Ромнија. Кампања је зато најинтензивнија до сада.

У борби за сваки глас кандидати не штеде ни себе ни своје тимове. И Обама и Ромни су у само једном дану, у недељу, прелетели по неколико хиљада километара и одржали митинге у чак четири неодлучне државе.

Ниједан од њих двојице није прескочио пресудни Охајо. Хиљаде волонтера и партијских активиста на терену води прави рововски рат за сваку кућу и сваки глас.

"Слободна сам, старија сам жена и осећам да је оно што најмање могу да урадим, да волонтирам, како би Обама био реизабран. Мислим да је он прави човек за земљу", каже волонтерка Телма Додсон.

Оба изборна штаба верују да ће победити само ако нико од њихових присталица на дан избора не остане код куће и због тога чак и највиђенији чланови партија иду од врата до врата.

"Ово је заиста важан тренутак. Ја сам уз Мита Ромнија, када је реч о економији, јер видим много људи без посла. Траже га, има много бољи економски план. Вредело је посветити му пажњу", каже волонтер Ник Пејџ.

Обама и Ромни су на кампању потрошили по милијарду долара. Американци кажу да им је већ доста плаката, реклама и телефонских позива. Ипак, и сами у кампањи радо учествују и тиме стварају велико тржиште изборних материјала и сувенира.

Њихови творци, некад само духовити, али често на шаљив начин преносе озбиљне политичке поруке. Тако, на пример, Џорџ Буш, кога Обамина кампања проглашава узором Мита Ромнија, са шоља и мајица пита бираче јесу ли га се већ ужелели.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 07. октобар 2024.
10° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи