Читај ми!

Почело суђење хакеру у афери "Ватиликс"

Хакеру умешаном у објављивање поверљивих ватиканских докумената, Клаудију Счарпелетију, почело суђење. Очекује се да до краја процеса буде откривено још инсајдера у Светој Столици.

Компјутерском стручњаку у Ватикану Клаудију Счарпелетију, оптуженом за помагање бившем папином батлеру у објављивању поверљивих докумената, почело је суђење које би могло да открије нове инсајдере у Светој Столици.

Счарпелетију (48) ће се судити у малој ватиканској судници из 19. века и очекује се да ће бити "муњевито" брзо суђење, пошто се Светој Столици жури да што пре оконча непријатни вишемесечни скандал.

Стручњак је оптужен за помагање и подржавање бившег папиног батлера Паола Габријела који је осуђен на 18 месеци затвора прошлог месеца, пошто је признао за крађу и објављивање поверљивих документа о наводној корупцији и макијавелијску политику у Ватикану.

Медији су раније јавили да је Счарпелети био Габријелеов близак пријатељ и да су истражитељи на његовом столу нашли запечаћен коверат са батлеровом адресом, у коме се налазио материјал који је потом процурио у медије.

Овај скандал представља једно од највећих кршења поверења и безбедносних процедура у Ватикану у скоријој историји, пошто је значајан број папиних личних и поверљивих докумената доспео у јавност.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 07. октобар 2024.
10° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи