Читај ми!

Сирија, напади бомбаша самоубица

Најмање 60 мртвих у два самоубилачка напада у Хами и Дамаску. Жестоки сукоби воде се у Алепу, а око 1.500 бораца Ал Каиде бори се против сиријске војске у највећем граду те земље. Војни авиони и тенкови гађају побуњенички контролисана предграђа у Дамаску.

17.06 - Најмање 11 људи погинуло, а више десетина је повређено у бомбашком нападу у западном делу Дамаска.

14.29 - Најмање 50 особа убијено у експлозији аутомобила бомбе у Хами. Мета напада биле Асадове присталице. 

Око 1.500 домаћих и страних припадника Ал Каиде учествује у борбама против сиријске војске у Алепу. Борбе се воде на северозападном улазу у град и око аеродрома.

Домаћа група Џабат ел Насраф, огранак Ал Каиде у Сирији, има око 800 својих бораца у Алепу и око њега, док страна група Ел Мухаџарим учествује у борбама са више од 500 људи.

Управо те групе сматрају се одговорним за два самоубилачка напада на Асадове присталице у Хами и Дамаску, у којима је убијено 50, односно 11 особа. Локални извори у та два града наводе да су нападе извели бомбаши самоубице, који су активирали експлозив скривен у аутомобилима. 

Побуњеници, међутим, не верују да ће моћи озбиљније да угрозе сиријску војску у Алепу и апелују на већу помоћ у наоружању и људству. На њихове позиве једино су се, за сада, одазвале поменуте Ал Каидине групације.

Са друге стране, преговори у Дохи, осмишљени да уједине сиријску опозицију, према речима западних дипломата, распадају се.

Изгледа да је фракцијска подељеност превелика и да сиријски опозиционари не могу да нађу заједнички језик којим би била успостављена нека врста јединствене платформе.

На самиту у Дохи, исламистичке и секуларистичке фракције показале су највећи степен подељености и супротстављености.

Поред њих, ни представници побуњеника на терену не деле иста схватања и погледе са опозиционим активистима ван земље.

Дамаск потресле бомбе

Сиријска војска бомбардовала положаје побуњеника у јужном делу Дамаска, јавиле су агенције, позивајући се на опозиционе активисте.

Борбени авиони испалили су ракете, а тенкови засули артиљеријском ватром Сбејну, Јалду, Библу, као и Ал Тадамун и Хаџар е Асвад, где се налази палестински избеглички логор Јармук.

"Пред зору је изведено више координисаних напада на војне пунктове у тим подручјима. Уследили су окршаји, а групе палестинских бораца прикључиле су се обема странама", рекао је Франс пресу директор сиријске Опсерваторије за људска права Рами Абдел Рахман.

У Сирији се налази пола милиона палестинских избеглица, већином потомака оних који су напустили своје куће за време и после оснивања Израела 1948. године.

Сиријски председник Башар eл Асад и његов отац, покојни председник Хафез ел Асад, увек су се представљали као јунаци палестинске борбе, спонзоришући неколико герилских група, наводи Ројтерс.

Међутим, устанак у Сирији поделио је Палестинце у односу према тој земљи, јер неки подржавају борбу против Асада, док други подржавају сиријског председника.

Многи становници области у којима бесне окршаји напустили су домове због насиља.

У Сирији је, према подацима Опсерваторије, од почетка устанка против Асадовог режима, убијено више од 36.000 људи.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 07. октобар 2024.
10° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи