Читај ми!

Америка дан уочи избора

Барак Обама за нијансу ближи победи од републиканца Мита Ромнија, показују истраживања само дан уочи избора. Због још увек неизвесне трке, двојица кандидата користе последње сате кампање да обиђу државе у којима је однос и даље изједначен.

Дан пред председничке изборе у Сједињеним Америчким Државама, истраживања показују да је садашњи председник Барак Обама у благој предности у односу на републиканца Мита Ромнија.

Пошто се у Америци председник не бира непосредним избором већ путем електорских гласова које дају савезне државе, нови станар Беле куће постаће кандидат који освоји 270 електорских гласова од укупно 538, колико постоји на нивоу целе земље.

Према најновијој анкети телевизијске мреже Си-Ен-Ен објављеној синоћ, Обама и Ромни су потпуно изједначени 49 према 49 одсто.

У четири анкете других медија и агенција за истраживање јавног мњења, такође објављенима јуче, Обама води за један одсто, али је та предност на нивоу статичке грешке. Занимљиво је рећи да ниједна анкета не даје предност Ромију.

Управо због тако неизвесне трке, двојица кандидата користе последње сате кампање да обиђу што више држава у којима је однос и даље изједначен.

Обама је јуче боравио у Ајови, Њу Хемпширу, Охају и Флориди, поручујући да избори у уторак нису само пуко бирање између две особе. 

"То није само избор између две странке и два кандидата. То је избор између две различите визије Америке. Можете изабрати повратак на најгору политику која је урушила нашу економију, или се можете придружити мени у изградњи будућности која за основу има снажну и растућу средњу класу", рекао је Барак Обама, председнички кандидат демократа.

Ромни је, пак, највећи део јучерашњег дана провео у Охају, држави коју је сваки републикански кандидат у последнњих 30 година морао да освоји да би постао председник.

Ромни је позвао бираче да оставе по страни све говоре, нападе и негативне предизоборне ТВ спотове демократа и да погледају, како је рекао, учинак председника Обаме у последње четири године.

"Обећао је да ће бити надстраначки председник, али, био је најстраначкији председник, председник који је изазивао највеће поделе, окривљујући, нападајући и делећи, и то не само републиканце које је одбио да слуша, него је, такође, одбио да слуша независне гласове", рекао је Мит Ромни, председнички кандидат републиканаца.

Ромни ће данас боравити у Флориди и Охају, две државе које ће одлучити исход овогодишњих избора. Ромни у овом тренутку има благу предност у Флориди, док у Охају Барак Обама, према последњим анкетама, води за један до два одсто.

Са друге стране, и Барак Обама ће боравити у Охају где данас у подне, по локалном времену, има велики скуп у Коламбасу. Пре њега ће на том скупу наступити и музички уметници, а након тога Обама иде у Пенсилванију где, како се истиче, у овом тренутку води, али жели да учврсти ту предност.

Обамина кампања указује да ће исход избора одлучити и број оних који изађу у уторак, те због тога Обамина кампања у последњих неколико месеци обавила 125 милиона личних позива бирачима, а такође, од почетка кампање регистровала 1,8 милиона нових бирача.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 07. октобар 2024.
10° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи