Читај ми!

Састанак сиријске опозиције у Дохи

Подељене побуњеничке фракције, исламисти и секуларисти, у Дохи преговарају о уједињавању својих напора у борби против Башара ел Асада. Неслагања наговештавају тешке разговоре. Побуњеници у Сирији заузели једно од највећих нафтних поља у земљи. Аутомобил бомба у центру Дамаска, 12 повређених.

Сиријска подељена опозиција започела је разговоре о уједињењу како би обезбедила подршку међународне заједнице, што ће, како се надају, довести до помоћи у оружју за њихов коначни циљ збацивања Башара ел Асада.

Тако су у Дохи, главном граду Катара, започели разговори са циљем да се повежу опозиционе групе у иностраству са онима које делују директно на терену.

Упркос томе, већ на почетку разговора појавила су се неслагања, која су већ наговестила да разговори неће проћи тако глатко.

Тензије између исламиста и секулариста, као и побуњеника у Сирији и опозиционих активиста ван земље осујетили су раније покушаје стварања јединствене опозиције.

Сиријски побуњеници су заузели једно од највећих нафтних поља у земљи, у источној провинцији Деир Езор, саопштила је Сиријска опсерваторија за људска права.

"Побуњеници бригаде Џафар Тајар преузели су контролу нафтног поља Ел Вард, источно од града Најадин, након опсаде која је трајала неколико дана", наводи та организација са седиштем у Лондону.

"Ово је први пут да су побуњеници преузели контролу над неким нафтним пољем", рекао је АФП-у директор сиријске опсерваторије Рами Абдел Рахман.

Борба је почела у зору и трајала је неколико сати, објаснио је Абдел Рахман, и рекао да је 40 војника који су чували ову инфраструктуру или убијено, или рањено или заробљено.

Побуњеници су запленили и један тенк, неколико блиндираних возила и муницију, преноси француска агенција.

Провинција Деир Езор, која се граничи са Ираком, поседује највеће резерве нафте у Сирији, а поље Ел Вард је једно од најважнијих у провинцији.

Сирија је производила дневно око четири хиљаде барела нафте пре него што су САД и ЕУ забраниле, у августу и септембру 2011. године, увоз сиријске нафте и нафтних производа, како би извршиле притисак на Асадов режим.

У експлозији аутомобила бомба у Дамаску 12 повређених

Најмање 12 особа повређено је данас у експлозији аутомобила бомбе у близини једног од највећих хотела у главном граду Сирије, Дамаску, јавила је провладина телевизија Ал-Ихбарија.

У снажној експлозији поломљена су стакла на хотелу "Дама Роуз", у којем обично одседају посматрачи УН, а који се налази око 500 метара од зграде Генералштаба сиријске војске.

Бомба је активирана у возилу које је било паркирано код седишта Синдиката који је под контролом власти. 

Званичници су рекли да је у експлозији повређено 12 чланова синдиката, од којих је двоје у критичном стању, као и да ватрогасци покушавају да угасе пожар.

Сиријска војска је данас извела ваздушне нападе у региону Дамаска, након жестоких борби припадника провладних снага и побуњеника у граду.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 07. октобар 2024.
10° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи