Читај ми!

Епископ Тавадрос на челу Коптске цркве

У Александрији је за новог поглавара Коптскe православне цркве изабран епископ Тавадрос. Избор долази у време када су у Египту на власти исламисти и када се хришћани жале на дискриминацију.

Коптска црква изабрала је новог поглавара, епископа Тавадроса који ће бити на челу највеће хришћанске заједнице у Египту у тренутку политичких промена и пошто су исламисти преузели власт у Египту.

У раскошном ритуалу испуњеном молитвом, верницима и тамјаном, у цркви Светог Марка у Александрији, име 60-годишњег владике из стаклене чиније извукао је дечак с повезом преко очију, међу именима још двојице кандидата.

Кандидати су били епископ Тарвадос из провинције Бехеира из делте Нила, епископ Рафаел (56), доктор медицине и помоћник епископа за централни Каиро и отац Рафаел Ава Мина (70), навео је АФП.

Тавадрос је заменио епископа Шенуду III који је водио Коптску православну цркву четири деценије до марта ове године када је умро у 88. години, пренела је агенција Ројтерс.

Британска агенција наводи да ће многи верници од њиховог новог црквеног поглавара тражити да се "чује глас хришћана" који су се дуго жалили на дискриминацију у Египту.

Коптска православна црква је древна црква египатских хришћана, са седиштем у Александрији. Представља највећу хришћанску цркву Египта која окупља око 90 одсто египатских хришћана.

Египатски хришћани, Копти, чине око 10 одсто становништва Египта, којим доминирају муслимани и који има преко 80 милиона становника.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 07. октобар 2024.
10° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи