Читај ми!

Струја и гориво, права драгоценост

Пет дана после урагана "Сенди", четири милиона Американаца, још је без струје. У реду за гориво чека се сатима. У најтеже погођеним подручјима, гласаће се у војним камионима.

Последице урагана "Сенди" и даље се осећају. Скоро четири милиона људи у Америци још је без струје, а у реду за гориво, кога нема довољно, чека се по неколико сати.

Њујорк се наизглед враћа у нормалу. У највећи део Менхетна струја се вратила, док су неки делови града и даље су без електричне енергије, а надлежни настоје да обезбеде рад школа у понедељак и одржавање избора у уторак.

У деловима Њу Џерзија нека домаћинства неће добити струју до средине месеца, а 20.000 људи још је у поплављеним кућама. Штета би могла да достигне 50 милијарди долара, што се односи само на уништену имовину. Тако ће "Сенди", после "Катрине", постати друга најскупља олуја у америчкој историји.

Бензин је постао драгоценост, олуја је прекинула испоруке горива истоку земље, а многе пумпе не раде јер нема струје, док на некима полиција одржава ред. Неки људи целу ноћ чекају у реду и спавају у својим аутомобилима.

Гувернер Њу Џерсија наложио је систем пар-непар - парним данима гориво се точи само аутомобилима са парним таблицама, и обрнуто.

Градоначелник Њујорка Мајкл Блумберг отказао је традиционални градски маратон, заказан за сутра. Он сматра да је најважније да се живот и саобраћај нормализују.

Гласање у камионима

Власти у подручјима САД погођеним олујом "Сенди" на све начине се труде да, и поред тешких последица, све буде спремно за председничке изборе у уторак. У најтеже погођеним областима као биралишта биће ангажовани војни камиони.

Усред предвиђања да би бројање гласова могло да се одложи због велике штете коју је "суперолуја" за собом оставила, власти у Њујорку и Њу Џерзију и даље нису сигурне колико ће бирачких места бити спремно.

Због тога ће у Њу Џерзију, који је најтеже погођен разорним невременом због којег око 3.000 биралишта нема струје, бити ангажовани камиони Министарства одбране, јавила је агенција Франс прес.

Власти државе Њу Џерзи саопштиле су да ће на војним камионима са по једним припадником националне гарде бити видљив знак "Гласајте овде", а да ће се на местима на којима нема струје користити гласачки листићи.

Локални одбори три дана пред изборе и даље процењују да ли су биралишта погодна за коришћење, а Њујорк се одлучио и за формирање "супер-биралишта", која ће груписати области у којима гласање није могуће, док ће се у појединим подручјима користити шатори.

Њу Џерзи и Њујорк су, поред тога, продужили рок за гласање путем поште, па ће се у Њу Џерзију прихватати и гласови који пристигну на сам дан гласања, а у Њујорку ће се гласови људи који су спречени да гласају примати и бројати до 19. новембра.

Држава Конектикат је, такође, продужила рок за регистровање бирача.

"Иако људи имају можда важније потребе од гласања, као што су храна и склониште, они имају право да гласају и важно је да предузмемо све мере како би им омогућили да то право искористе", рекла је директорка њујоршког Савеза за грађанске слободе Дона Либерман.

Американци председника бирају у уторак 6. новембра, али ће шеф државе формално бити изабран тек средином децембра када свој глас неком од кандидата дају изабрани електори. 

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 07. октобар 2024.
8° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи