Читај ми!

Фото-финиш председничке трке

Аналитичари и медији у Америци покушавају да процене да ли је председник Барак Обама учинио довољно да сачува своје радно место. Председнички кандидати, свако на свој начин, тумаче стопу незапослености, број отворених нових радних места и друге економске показатеље.

У самој завршници председничке кампање аналитичари и медији покушавају да процене да ли је председник Барак Обама учинио довољно да сачува своје радно место.

Федерално министарство рада објавило је да је у Америци током прошлог месеца отворена 171 хиљада нових радних места, што је 84 хиљаде више него што се очекивало. Статистика би за Обаму била одлична вест само четири дана пред изборе, да је не прати и податак да се стопа незапослености повећала са 7,8 на 7,9 одсто. Другим речима, отварање радних места не прати прираштај становништва. Очекује се да ће кампање оба кандидата на свој начин тумачити бројеви.

Читава кампања усмерена је на економске показатеље, а они најједноставнији, који највише значе грађанима, не помажу актуелном председнику. Незапосленост је и даље велика, а у последњих неколико година цене свих производа су, врло очигледно, драстично скочиле.

У време прошлих избора у Вашингтону и околини, на пример, екипа РТС-а галон бензина (3,79 литара) плаћала је 1,8 до 2 долара, а сада у просеку 3,8 долара. Килограм јабука је са долара скочио чак на три, а обичан сендвич у пекари са 3 долара, на чак 6,5 долара. После краха тржишта некретнина, станарине су се углавном удвостручиле и Обамина администрација тај проблем није успела да реши.

Ураган "Сенди" који је опустошио источну обалу земље дувао је у једра Обаминој кампањи. Федерална влада мобилисала је све снаге и, по мишљењу чак 70 одсто људи, врло ефикасно заштитила становништво и отклонила последице невремена. На први поглед, у Вашингтону и оближњим деловима Мериленда и Вирџиније, стихије као да није ни било.

То може пресудно да утиче на исход избора, јер се главна борба кандидата води баш у погођеним деловима Вирџиније и Охаја. Током целе кризе председник је био вођа, а његов противкандидат Мит Ромни морао је да прекине кампању да не би деловао безосећајно.

Из стихије Обама је изашао јачи и зато што су га јавно похвалили и подржали и истакнути републиканац, гувернер најтеже погођене државе Њу Џерзи, Крис Кристи и градоначелник Њујорка Мајкл Блумберг. Подршка је стигла и од још једног виђеног републиканца, бившег државног секретара Колина Пауела.

Ипак, и према последњих исраживањима јавног мњења, у кључним државама, Флориди и Вирџинији, Обама води за само два процента, а маргина грешке истраживања су три процента, тако да се очекује да ови избори буду најнеизвеснији још од 2000. године када су се гласови на Флориди више пута бројали пре него што је Џорџ Буш Млађи, за неколико хиљада гласова, победио Алберта Гора.

Највећи проблем Мит Ромни има у Охају. Ниједан републикански кандидат никада није ушао у Белу кућу а да није победио у Охају. Према новим исраживањима, Обама у тој савезној држави води за 3 одсто, а стопа незапослености тамо мања је од националног просека. Зато неки одлуку Мита Ромнија да пред крај кампање прође традиционално демократском Пенсилванијом виде као очајнички потез.

Обојица кандидата данас су на сајту ТВ мреже Си-Ен-Ен објавили своје завршне речи у кампањи. Мит Ромни нуди мању владу, једноставније прописе, мање порезе који ће охрабрити предузетнике да отварају радна места и на тај начин, у наредне четири године, створити 12 милиона радних места.

Барак Обама, такође, нуди 12 милиона радних места, али путем образовања радне снаге за нове послове, инвестиције у компаније и повећање пореза богатима. Он оштро критикује Ромнија као настављача дела Џорџа Буша који је САД увео у исцрпљујуће ратове и велики државни дуг.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 07. октобар 2024.
8° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи