Читај ми!

Слобода за "Пуси рајот"

Чланице групе "Пуси рајот" не би требало да буду у затвору, сматра руски премијер Дмитриј Медведев. Већ су довољно времена провеле у затвору, напомиње Медведев.

Премијер Русије Дмитриј Медведев сматра да две чланице групе "Пуси рајот", осуђене на две године затвора због молитве против председник Владимира Путина, не би требало да буду затворене, преносе руске агенције.

"Да сам ја био судија, не бих их сместио у затвор. Једноставно јер сматрам да није праведно да буду лишене слободе. Већ су довољно времена провеле у затвору, то је довољно", навео је Медведев.

Премијер је то рекао у одговору на питање о евентуалном превременом ослобађању 22-годишње Надежде Толокоњикове и 24-годишње Марије Алехине.

Медведев је нагласио да то питање није у његовој већ у надлежности судова и адвоката осуђених. "Они имају право да поднесу нову жалбу и мислим да ће то урадити. А суд има право да је детаљно испита и донесе одлуку", додао је руски премијер.

Руски премијер је поновио да су чланице групе њему лично "веома несимпатичне". У септембру је рекао да му је "мука" од групе "Пуси рајот", али и оценио "непотребним" и "строгим" да њене чланице остану у затвору.

Две чланице групе "Пуси рајот" послате су крајем прошлог месеца у радне колоније, стотине километара далеко од Москве.

Надежда Толокоњикова послата је у регион Мордовија (удаљен 500 километара од Москве), а Марија Аљохина у регион Перма (око 1.400 километра од Москве).

Надежда Толокоњикова, Марија Аљохина и Јектарина Самуцевич осуђене су 17. августа на по две године затвора због хулиганства, пошто су фебруара у Храму Христа Спаситеља отпевале песму "Богородице, Путина прогони".

Пошто су уложиле жалбу, пресуда Толокоњиковој и Аљохиној потврђена је 10. октобра, а Јектарина Самуцевич осуђена је на условну казну.

Толокоњикова и Аљохина тражиле су да им се дозволи да казну издржавају када њихова деца, стара четири односно пет година, порасту, али је њихов захтев одбијен.

Информација да су две младе жене послате у радне колоније изазвала је оштар протест њихових присталица који су нагласили да су те колоније познате по строгом режиму и насиљу.

Број коментара 15

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 07. октобар 2024.
9° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи