Читај ми!

Устаници стрељали Асадове војнике

Сиријски побуњеници оптужени за убијање заробљеника. На новом снимку види се егзекуција десетак сиријских војника. УН и "Амнести интернешенел" осудили убијање. Би-Би-Си наводи да су за тај злочин одговорни исламисти из Фронта ел Нусра.

У сиријској провинцији Идлиб, према најновијем видео-снимку, побуњеници су убили око десет заробљених и ненаоружаних припадника сиријских снага безбедности. На снимку се види како устаници изводе око 10 ненаоружаних људи, шутирају и туку их, а онда и отварају ватру на њих.

Снимак показује како побуњеници вичу на војнике, називајући их "Асадовим псима", јер се боре на страни режима председника Башара ел Асада и пуцају на њих пошто су се предали.

Засад нико није преузео одговорност за ова убиства, а Би-Би-Си пише да се кривцем сматрају екстремисти групе Фронт ел Нусра, о којој се не зна много, мада обавештајни званичници из западних земаља кажу да би то могао да буде огранак Ал Каиде који делује у Ираку.

Из Уједињених нација поручују да треба проверити веродостојност видео-снимка.

"Као што је случај и са другим снимцима такве врсте, тешко је одмах установити локацију на којој је снимљен, ко је учествовао. Морамо то пажљиво да истражимо", рекао је портпарол УН за људска права Руперт Колвил, јавио је Ројтерс.

"Убијени су, наводно, војници који више нису били борци. Зато изгледа врло вероватно да је то ратни злочин, још један ратни злочин", истакао је Колвил.

Снимак је осудила и организација за заштиту људских права "Амнести интернешенел", истичући, такође, да убиства која су на њему приказана представљају ратни злочин.

Антирежимски побуњеници убили су јуче 28 војника у нападу на три војна контролна пункта око града Саракеба, на главном ауто-путу који спаја север и југ земље, саопштили су раније сиријски опозициони активисти.

Број коментара 19

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 07. октобар 2024.
9° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи