Кинези и Јапанци, нови блиски сусрет

Кинески патролни бродови поново крстарили око спорних острва у Источном кинеском мору. Знатно отежана политичка и дипломатска клима у односима две земље.

Јапанска обалска стража саопштила је да је шест кинеских државних бродова поново крстарило у територијалним водама око острва под јапанском контролом.

Четири брода кинеске поморске патроле ушла су у зону око острва у Источном кинеском мору, где су пловили у близини Лотсуријиме, истакле су јапанске власти, преносе агенције уз напомену да је то најважније у низу острва које Јапанци називају Сенкаку, а Кинези Ђаоју.

Бродови су спорним водама остали око два часа. Након тога, два рибарска патролна брода крстарила су око пола сата недалеко од острва Кубајима.

Спор око ових острва негативно се одразио на трговинске односе две водеће економске силе у региону, а обе владе припремају се за наставак преговора.

Напетост између Кине и Јапана порасла је када је Јапан у септембру национализовао та острва у Источном кинеском мору. У Кини су уследиле велике антијапанске демонстрације.

Од средине септембра кинески патролни бродови, као и бродови кинеске управе за рибарство, више пута су улазили у територијалне воде острва, односно 22 километра од њихове обале.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 07. октобар 2024.
8° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи