Читај ми!

Апартхејд окончан, неједнакост остала

Упркос томе што је двадесет година прошло од збацивања режима апартхејда, белци у Јужној Африци зарађују шест пута више од црнаца. Много тога треба урадити када су у питању велике неједнакости које и даље постоје између богатих и сиромашних, каже председник Јужне Африке Џејкоб Зума.

Двадесет година након збацивања система апартхејда у Јужној Африци, неједнакост још оптерећује ту земљу. Белци тако зарађују шест пута више од црнаца, а резлутати најновијег пописа показују да је остало још много да се уради да би се смањио јаз између богатих и сиромашних.

Председник Јужне Африке Џејкоб Зума рекао је да су, упркос напретку оствареном од 1994. године, црнци, који чине већину становништва, и даље најсиромашнији и суочавају се с проблемима незапослености и неједнакости.

"Много тога треба урадити да би још више побољшали животе наших становника, посебно када су у питању велике неједнакости које и даље постоје између богатих и сиромашних", рекао је Зума.

Председник Јужне Африке је додао да влада мора да паметно искористи информације до којих се дошло пописом за планирање унапређења основних услова живота и смањења сиромаштва, незапослености и неједнаскости.

Попис становништва за 2011. годину, који је објављен у уторак, показује, с друге стране, да приступ чистој води, струји и комуналним службама има дупло већи број грађана него пре скоро 20 година.

Иако се просечна висина примања удвостручила у протеклој деценији, резултати пописа показују да је просечан годишњи приход домаћинства црначког дела становништва у 2011. години био 7.500 долара, а белаца 45.600 долара.

Број становника Јужне Африке се за 10 година повећао за седам милиона, на 51,8 милиона људи. Према резултатима пописа, у Јужној Африци живи више од 41 милион црнаца, 4,62 милиона обојених, 4,59 милиона белаца и 1,3 милиона Индијаца и Азијата.

То је први пут од 1994. године од када су спроведена три пописа да је број оних који су се изјаснили као обојени, термин који влада користи за мешовити расу, већи него број људи који су се изјаснили као белци.

Око 8,2 милиона домаћинстава има тоалете повезане са канализационим системом, али и даље више од 700.000 кућа уопште нема тоалет, а скоро 1,3 милиона домаћинстава, углавном црнаца, нема приступ водоводу.

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 07. октобар 2024.
10° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи