Читај ми!

Нови ударац за Берлусконија

Демократска партија води на локалним изборима на Сицилији и преотеће власт партији Силвија Берлусконија. Локални избори могли би да буду показатељ резултата националних избора 2013. године.

Партија Народ слободе (ПДЛ) бившег италијанског премијера Силвија Берлусконија изгубила је кључне локалне изборе на Сицилији, који би могли да буду показатељ резултата националних избора 2013. године, оцењују агенције.

После више од 50 одсто пребројаних гласова, Розарио Крокета из Демократске партије води са 30,88 одсто гласова испред кандидата ПДЛ-а Себастијана Музумекија, који је освојио 24,9 процената гласова, што би значило да је преотео власт партији Берлусконија на Сицилији, која је била њено некадашње упориште.

Аналитичари су, такође, изненађени добрим резултатом трећепласираног популистичког покрета Пет звездица комичара Бепеа Грила који је, на изборима одржаним у недељу, освојио 18,46 одсто гласова.

Добар резултат тог антиполитичког покрета аналитичари виде у тренутном негативном осећању грађана острва према политичком партијама и њиховој љутњи због корупције, која је поготово присутна у деловима под контролом мафије.

"Ово је први пут да је кандидат левице изабран за регионалног гувернера, ово је први пут да један антимафијашки кандидат побеђује", изјавио је победник Крокета, који се отворено залаже против организованог криминала и подржава ЛГБТ популацију.

Крокета, који живи под полицијском заштитом након што му је прећено да ће бити убијен, рекао је новинарима да је "ово више од изборног резултата" и да је у питању "историјски датум".

Локални избори на Сицилији уследили су, како подсећају агенције, у време велике политичке несигурности у земљи, у тренутку када су у главним партијама присутне поделе и сукоби. Рецесија која је захватила целу земљу, поготово је осетна на Сицилији, која је ове године доживела бакрот, док је око 40 одсто младих незапослено.

Агенције оцењују да је ионако ослабљена Берлусконијева ПДЛ, која се бори са унутрашњим поделама и опкољена је разним корупцијским скандалима, доживела највећи ударац губитком избора на Сицилији.

ПДЛ је највећа партија у италијанском парламенту и могла би да изазове превремене изборе, након што је најавила могућност да повуче своју подршку техничкој влади премијера Марија Монтија.

Милијардер Берлускони (76), који је у петак проглашен кривим због утаје пореза, најавио је прошле седмице да се неће кандидовати за премијера на пролећним изборима, али је после пресуде изјавио да ће остати у политици како би реформисао судство које га је окривило.

Политички аналитичари сматрају да је Берлусконијев напад на Монтија покушај да сакупи поене Пет звездица, подржавајући антиинституционалне ставове које тај покрет заступа.

Берлускони "и даље има своје старе инстинкте. Он зна које дугме треба да притисне. Исти Бепе Грило већ неко време подржава антинемачка осећања, нетолеранцију према порезима, фрустрацију и незадовољство због незапослености", оценио је италијански дневник Република.

Избори на Сицилији организовани су раније него у осталим деловима Италије, након што је гувернер Рафаеле Ломбарде (61) био приморан да у јулу поднесе оставку због оптужби да је сарађивао са мафијом и да је одговоран за кризу у јавном финансијском сектору на острву.

Његов предходник Салваторе Куфаро тренутно служи седмогодишњу затворску казну у Риму због помагања и подржавања мафије на Сицилији, са које та моћна мрежа организованог криминала и потиче.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 07. октобар 2024.
13° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи