Читај ми!

Сукоб полиције и демонстраната у Анкари

Полиција у Анкари употребила је водене топове и сузавац у неуспешном покушају да разбије демонстрације у којима учествује више десетина хиљада људи, који траже очување секуларне државе.

На Дан републике, присталице очувања секуларне државе и противници происламског премијера Реџепа Ердогана протестовали су у Анкари. Њих, неколико десетина хиљада нису могле да разбију ни полицијске барикаде, водени топови и сузавац.

Дан републике, којим се прославља успостављање секуларне државе, последњих година постао је симбол подела у Турској између присталица происламске партије премијера Реџепа Ердогана и његових противника, који се плаше да је секуларна традиција у великој мери угрожена.

Упркос томе што градске власти у Анкари нису дале дозволу за одржавање данашњих демонстрација и проглоасиле су их противзаконитим, на улице главног града изашло је више људи него што се очекивало.

Скоро 50.000 људи окупило се у старом делу Анкаре, испред зграде првог Парламента Турске, да би одатле кренули према Маузолеју Кемала Ататурка, који је пре 89 година прогласио републику. Покушај полиције да их заустави барикадама није био успешан, а демонстранти нису одустали ни после интервенције воденим топовима и сузавцем.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 07. октобар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи