Читај ми!

Опозиција ближа победи у Литванији

Опозиционе литванске социјалдемократе на путу да победе на изборима. Прелиминарно, освојили 38 мандата, док су владајућој конзервативној партији припала 32 места у парламенту.

Литванске социјалдемократе највероватнији су победници на парламентарним изборима, показују прелиминарни резултати, објављени после пребројаних 80 одсто гласова у другом кругу гласања одржаном данас.

Опозиционе социјалдемократе освојиле су укупно 38 места од 141 колико их има у Парламенту, што би могло да буде довољно за формирање владе.

Владајућа конзервативна партија коју води премијер Андријус Кубилијус, завршила је на другом месту, с освојена 32 места, показују, за сада незванични резултати.

Агенције подсећају да су две опозиционе странке левог центра - Лабуристичка и Социјалдемократска освојиле у првом кругу 14. октобра највише посланичких мандата (17 и 15) и одмах потом одржале састанак о формирању коалиције.

Кубилијусова странка освојила је 13 посланичких места у првом кругу избора, а чланица владајуће коалиције Покрет либерала седам, као и нова партија Пут одважности.

Представници још једне странке - Ред и правда, добили су шест мандата а у скупштину (Сејм) је с пет мандата ушла и странка која се залаже за заштиту интереса Пољака и других националних мањина - Изборна акција Пољака Литваније.

Две водеће опозиционе странке левог центра обећале су да ће формирати коалицију која ће повећати социјалну потрошњу и одложити увођење евра, док конзервативци желе да се заједничка европска валута уведе 2014. године и реализују планови за изградњу нове нуклеарке, чему се опозиција противи.

Литванија, у којој живи око три милиона људи, једна је од европских земаља које су најтеже погођене рецесијом, а подаци показују да животни стандард, упркос привредном расту, наставља да се погоршава.

С друге стране, актуелне власти желе да изграде нову нуклеарку како би Литванија била енергетски независна, али скоро две трећине гласача одбацило је ову идеју на необавезујућем референдуму, одржаном пре две недеље.

У Литванији се избори одржавају по мешовитом изборном систему, према ком се 71 посланик бира у једномандатним изборним окрузима, а 70 по партијским листама.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 07. октобар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи