Читај ми!

Јанукович води на изборима

Владајућа Партија региона Виктора Јануковича освојила је 30,5 одсто гласова на парламентарним изборима у Украјини. Блок Уједињене опозиције освојио је 23,9 одсто, за Удар боксера Виталија Кличка било 14,7 одсто гласача. И партија Јануковича и Блок Јулије Тимошенко прогласили победу.

На парламентарним изборима у Украјини владајућа Партија региона Виктора Јануковича, према првим изборним анкетама, освојила је 30,5 одсто гласова.

Блок Уједињене опозиције Јулије Тимошенко је на другом месту са 23,9 одсто освојених гласова. Опозициона партија Удар, боксера Виталија Кличка, налази се на трећем месту са 14,7 одсто гласова.

Следе комунисти са 12 одсто и екстремно десна партија Слобода са 11 одсто гласова. 

И Јануковичева и Блок Тимошенкове прогласиле су победу, наводећи да су избори показали да су бирачи изабрали њих да предводе земљу.

Три опозиционе партије јесу освојиле заједно више гласова него Јануковичева Партија региона, али би на појединачном нивоу његова партија и даље могла да има већину, показала је анкета по изласку са биралишта.

Само половина од 450 места у парламенту, међутим, пропорционално се дели између победничких партија, док другу половину чине победници са листе кандидата за одређене изборне јединице. Очекује се да ту победу однесу Јануковичеви људи.

На изборима је сваки бирач гласао за партију и за кандидата у одређеним изборним јединицама, а за сада, како наводи АП, нису познати никакви резултати индивидуалног надметања.

Биралишта су затворена у 20 часова по локалном времену (19.00 по средњоевропском), а припадници опозиционих партија пријавили су многе неправилности.

Данашњи избори привукли су међународну пажњу, јер су виђени као тест за Јануковичеву посвећеност демократији и европским вредностима, у тренутку док је харизматична опозициона лидерка и бивша премијерка Јулија Тимошенко у затвору, где служи седмогодишњу казну због злоупотребе положаја.

Главни сарадник Тимошенкове Олександр Турчинов оптужио је власти да су покушале да лажирају изборе тиме што су регистровале неколико стотина хиљада Украјинаца као болесне или оне који ће гласати у својим кућама, где је много теже водити рачуна да не буду почињене неке неправилности.

Кличко, лидер прозападног Удара, рекао је да је једна од кандидаткиња његове партије, Олха Херасимјук, нападнута док је покушала да сними такозвану "куповину гласова".

Неколико изборних места у црноморском граду Одеси брзо је прекинуло рад, пошто су изборни званичници у чизмама гласача пронашли оловке са мастилом чији траг после неког времена нестаје.

Ово су први већи избори од доласка Јануковича на власт 2010. и Запад, забринут да је демократија угрожена у овој бившој совјетској републици, пажљиво их посматра.

Запад посебно брине случај Тимошенко која је 2011. осуђена на седам година затвора, и не може да учествује на изборима. Њен случај изазвао је велику кризу између Кијева и Европске уније која сматра да је читав судски процес био политички мотивисан.

Редослед партија био је очекиван пред данашње гласање јер се, према анкетама, очекивало да ће пет групација освојити пет и више одсто гласова, колико је неопходно да би њихови представници ушли у парламент.

Удар и Слобода су обећали да ће сарађивати у Скупштини што би могло да им омогући да формирају већину, али стручњаци сумњају да су те две странке у стању да дођу до трајнијег споразума.

Агнеција АП наводи да се опозиција нада да ће освојити довољно места у парламенту и ослабити Јануковичеву моћ, и тако отклонити штету коју је починио тиме што је затворио Тимошенко и њене главне сараднике, концентрисао моћ у рукама председника, потиснуо украјински језик у корист руског, ослабио слободу медија, угрозио пословну климу и ојачао корупцију.

Први званични резултати избора очекују се сутра ујутру, а током дана ће и Организација за европску безбедност и сарадњу представити извештај о регуларности гласања.

Број коментара 9

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 07. октобар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи