Читај ми!

Француска ударила по џепу најбогатије

Неке европске државе, оптерећене дуговима, извор додатних средстава траже у опорезивању богатих. Предњачи Француска - најбогатији плаћају порез по стопи од чак 75 одсто.

У време финансијске кризе када се државне касе празне, добро дођу нови извори прихода. Једна од мера смањења јавног дуга у многим европским државама јесте повећање пореза на имовину, који још зову порезом за богате. Апсолутни лидер је Француска, где они енормно богати плаћају порез по стопи од чак 75 посто.

У Француској ће наредне две године на удару бити сви који имају примања виша од милион евра годишње, а њих је око 1.500.

Председник Франсоа Оланд је усвајањем закона испунио предизборно обећање, министар финансија је израчунао да ће годишње држава зарадити 210 милиона евра.

Опозиција меру сматра симболичном, јер порез на богатство представља 8,6 одсто од укупних пореза у Француској.

"Људи кажу фантастично, нека богати плаћају - јер имају. Али ту је и друга страна медаље. Људи сумњају - ако смо кренули са богатима, када тад и ми ћемо бити погођени", каже Алан Лефевр, француски издавач.

Француска је једина чланица Европске уније која је задржала класичан порез на богатство, уведен 1981. године.

Стручњаци упозоравају да су имућни већ дуго под притиском и све мање способни да претрпе нове финансијске ударе. Буру је дигла вест да ће милијардер Бернар Арно, четврти најбогатији човек на свету, поднети захтев за добијање белгијског држављанства.

Модна икона Карл Лагерфелд наводно је назвао председника Оланда идиотом који мрзи богате и уништава француску економију. Иако је све демантовано, јасно је да нико од богаташа веће намете није дочекао благонаклоно.

"Завладала је клима у којој су амбициозни, успешни и богати жигосани. Порези морају да постоје, али са овим од 75 одсто једноставно терате људе из земље", каже Жереми ле Фебр, аналитичар.

Порези и у Шпанији, Немачкој, Великој Британији и Италији

Шпанија враћа порез на богатство. Имућни Шпанци, а има их око 160.000, годишње ће пунити буџет са око милијарду евра.

Увођење трајног пореза на богатство траже и Немци, који су се недавно окупили у 40 градова. Да ли би богати требало да плаћају веће порезе, свађају се конзервативци и лабуристи у Великој Британији.

"Влада је повећала порез на уговоре о промету ексклузивних непокретности. Међутим, морамо бити опрезни да ствараоци богатства и предузетници због намета не напусте нашу земљу. Морамо да будемо посебно пажљиви да не упаднемо у замку као Французи", каже Мартин Сорел, извршни директор маркетинг групе ВПП.

У Италији је Монтијева влада опорезовала луксузну робу, јахте, скупе аутомобиле, и депое хартија од вредности. Ове три пореске мере доносе две милијарде евра годишње. У Грчкој се опорезују само непокретности.

Аналитичаре мучи питање - да ли је порез за богате права мера или начин да се придобију грађани са тањим новчаницима, али се слажу да очекивани приходи нису превисоки.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 07. октобар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи