Читај ми!

Ухапшен рокер Гери Глитер

У Лондону ухапшен рокер Гери Глитер због могуће везе са случајем покојног водитеља "Би-Би-Сија" Џимија Севила, за кога се испоставило да је злостављао децу. Глитер, који је и раније осуђиван због педофилије, пуштен је уз кауцију.

Лондонска полиција ухапсила је рокера оптуживаног за сексуално злостављање, Герија Глитера, због могуће везе са случајем покојног водитеља Би-Би-Сија Џимија Севила, за кога се испоставило да је злостављао децу.

Полиција није одмах идентификовала оптуженог, али су Би-Би-Си и Асошиејтед прес известили да је то 68-годишњи музичар. Глитер је после десет сати саслушања пуштен уз кауцију. 

Музичар који се прославио хитом "Rock & Roll (Part 2)" оптуживан је у Великој Британији и Вијетнаму за сексуално злостављање деце. Би-Би-Си и Скај њуз данас су емитовали снимке на којима полиција одводи Глитера.

Британска полиција обично не идентификује осумњичене пре него што буду оптужени. Упитан за Глитера, полицијски представник рекао је само да је у оквиру истраге Севиловог случаја јутрос ухапшен мушкарац шездесетих година и да је задржан у притвору у Лондону.

Стотине могућих жртава јавило се од како је почела да се води истрага оптужби за сексуално злостављање против Севила, дугогодишњег водитеља популарних телевизијских програма медју којима су "Top of the Pops" и "Džimi'll Fix It", који је умро у 84. години 2011. Већина је рекла их је злостављао Севил, али поједини од њих поменули су и друге.

Глитер је први осумњичени ухапшен због скандала који је наметнуо и питање одговорности Би-Би-Си-ја. Није било одмах јасно да ли је Глитер, чије је право име Пол Гад, познавао Севила.

Глитер се прославио низом песама које су 1970-их постале хитови у Великој Британији, али је после оптужби његова музика често била забрањивана.

Већ осуђиван због педофилије

Био је затворен у Британији 1999. због поседовања дечије порнографије, а 2006. осуђен је у Вијетнаму због сексуалног злостављања девојчица узраста 10 и 11 година. Депортован је у Британију 2008.

Полиција је саопштила да, иако се већина случајева које истражује односе искључиво на Севила, има и таквих у којима се поред њега помињу други осумњичени. Такође, неке од могућих жртава које су пријавиле да их је злостављао Савил известиле су полицију и о злостављањима од стране неидентификованих мушкараца, у која он није био умешан.

Севил је наговарао и присиљавао тинејџере на секс у колима, својој приколици, па чак и свлачионицама британског медијског сервиса.

Један сведок рекао је да је на Би-Би-Сију 1970-их видео Глитера како у Севиловој свлачионици води секс са малолетницом. Глитер је одбацио те оптужбе.

Директор Би-Би-Сија Крис Патен рекао је да ће открити прави опсег скандала, како би спасио углед те куће.

Би-Би-Си је покренуо независну истрагу понашања и праксе компаније у време Севиловог рада. Још једна независна истрага покренута је како би се открило да ли су новинари Би-Би-Си одбацили истрагу оптужби.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 07. октобар 2024.
19° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи