Читај ми!

Прослава Курбан-бајрама у свету

Муслимани широм света славе Курбан-бајрам. У Меки и у оближњем шаторском насељу у Мини окупило се око два милиона ходочасника.

Више милиона муслиманских ходочасника окупило се данас, првог дана Курбан Бајрама, у саудијском светом граду Меки како би гађали камењем стубове који представљају сатану.

Маса људи је почела ритуал каменовања стубова који представљају сатану, што ће трајати до суботе или недеље. Верници из 189 земаља пристижу у Меку и оближњи град Мину, у шаторско насеље, од раних јутарњих часова.

Сви путеви у граду и они који воде ка њему су препуни ходочасника који желе да се сместе у специјално направљен камп, а пре тога су у Мауздалифаху узели камење, које не сме бити веће од леблебије, преноси АФП.

"Бог је највећи, Бог је највећи, нема Бога сем Алаха", чује се на звучницима, а ходочасници понављају те прве реченице Курана.

Боравак у Меки представља најопаснију фазу хаџилука за саудијске власти и у прошлости је било и смртоносних стампеда ходочасника и пожара у шаторском насељу.

Хаџ је једна од пет главних верских обавеза пунолетних исламских верника, уколико могу финансирати трошкове ходочашћа, не угрожавајући нормалан живот своје породице.

Хаџилук се не сматра само испуњавањем божје заповести, него и доказом једнакости свих припадника исламске вере пред Алахом, а циљ му је и потврда јединства и солидарности исламског света. 

Празник се зове Курбан-бајрам јер се тада приноси жртва - курбан (овца или говече), што значи приближавање Богу. Приношење жртве значајан је део хаџа. Тај обред врше сви они који за то имају могућности. Обичај је да се месо (од курбана) дели сиротињи, суседима и родбини.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 07. октобар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи