Читај ми!

Експлозије "убиле" примирје у Сирији

Бајрамско примирје у Сирији стоји на слабим ногама, јер су обе стране, у последњих неколико часова, извеле неколико жестоких напада. Двадесетак мртвих, Уједињене нације још верују у успех примирја.

17.26 - Најмање петоро људи погинуло, а 32 повређено у експлозији аутомобила-бомбе у главном граду Сирије.

16.42 - Експлозија аутомобила-бомбе у јужном делу Дамаска. Има жртава. Ускоро опширније... 

15.48 - Експлозије у Хомсу. Додатан ударац ионако килавом примирју. 

14.13 - Радикални исламисти Џабат ел Нусра одговорни за прво кршење примирја у Сирији, тврде посматрачи. Та група је од почетка одбацивала сваку помисао на могућност прекида ватре. Сиријске снаге безбедности, недуго затим напале положаје устаника у Алепу. 

13.00 - Сиријска авијација бомбардовала зграду у источном делу Дамаска. Од јутрос укупно 19 жртава.

Неколико жестоких напада сиријских снага безбедности и устаника уздрмало је оптимизам Уједињених нација да ће бајрамски празници представљати шансу за успостављање дијалога између зараћених страна у тој држави. 

Жестоки сукоби побуњеника и снага сиријског режима избили су код војне базе у близини града Марет ел Нуман, на северу земље. То представља прво кршење примирја договореног поводом Курбан-бајрама.

Окршај је почео јутрос нападом Сиријске слободне армије код базе Вади Деиф. Војска је одговорила бомбардовањем суседног села Деир Шарки.

"Реч је о првом кршењу примирја", рекао је за АФП Рами Абдул Рахман, директор те организације за заштиту људских права. Рахман је навео да су међу побуњеничким борцима били припадници исламистичког фронта Ел Нусра који је раније најавио да неће поштовати примирје договорено поводом великом исламског празника.

Како преноси Ројтерс, три особе су погинуле од тенковске и снајперске ватре у Харасти, предграђу Дамаска, у још једном кршењу примирја.

Побуњеници у једном северном граду у близини границе са Турском јавили су да је рано јутрос снајпер убио једног од њихових бораца.

Примирје које су најавиле обе стране у Сирији поводом четвородневног празника Курбан-бајрама, договорено је уз посредовање специјалног изасланика за Сирију Лахдара Брахимија, након што су и режим и побуњеничка Слободна сиријска армија пристали да привремено положе оружје, задржавајући, међутим, право да реагују у случају напада.

Сукоби режимских снага и побуњеника у Сирији трају већ 19 месеци, а према наводима група за људска права, у њима је погинуло више од 35.000 људи.

 

Број коментара 10

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 07. октобар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи