Читај ми!

Тексас хапси посматраче ОЕБС-а

Посматрачима ОЕБС-а и УН-а неће бити дозвољено да надгледају гласање на председничким изборима у Тексасу. У противном, запрећено им је затворском казном. Претње нашем особљу су апсолутно неприхватљиве, кажу из ОЕБС-а. Барак Обама гласаи раније. Не могу да вам кажем за кога сам гласао, нашалио се амерички председник са новинарима.

Гувернер Тексаса Рик Пери рекао је да "никави посматрачи или инспектори" Уједињених нација неће био део избора у тој америчкој држави, пошто је избио спор око посматрачке мисије Организације за европску безбедност и сарадњу (ОЕБС).

Раније је главни тужилац у Тексасу Грег Абот рекао да посматрачима ОЕБС-а неће бити дозвољено да надгледају гласање на председничким изборима 6. новембра у тој америчкој савезној држави, запретивши кривичним гоњењем у случају непоштовања наредбе.

Реакција је уследила пошто је ОЕБС раније овог месеца послао тим од шездесетак људи који би требало да надгледају председничке изборе широм САД.

Међутим, тексашки тужилац је јуче упутио писмо државној секретарки Хилари Клинтон, у коме је навео да "неовлашћени појединци" не смеју да буду ближе од 30 метара од гласачког места на дан избора.

Абот је затражио од Клинтонове да с представницима ОЕБС-а организује да се поштује закон у Тексасу, иначе ће они који покушају да се приближе бирачком месту бити ухапшени.

"Представници ОЕБС-а могу имати своје мишљење о закону о личним исправама које се траже на увид приликом гласања, али је то мишљење потпуно ирелевантно, пошто је Уставни суд САД тај закон прогласио уставним. Групе и појединици који долазе ван Америке не могу да се мешају или утичу на изборни процес у Тексасу", истиче тужилац Абот.

Из ОЕБС-а поручују да они нису дошли да суде о резултату избора, већ да известе о изборном процесу.

"Претња кривичним прогоном за наше особље је апсолутно неприхватљива. САД, као и све земље чланице ОЕБС-а, дужне су да позову посматраче да надгледају изборе", рекао је директор ОЕБС-ове канцеларије за демократске институције и људска права Јанез Ленарчић.

Портпаролка Стејт департмента Викторија Нуланд рекла је да је Тексас једина савезна држава која има примедбе због доласка посматрача и да је поводом тога стигло писмо из ОЕБС-а да ће њихови људи у потпуности поштовати законе САД, као што чине у свакој земљи у којој надгледају изборе.

Обама већ гласао

Амерички председник Барак Обама искористио је право да раније изађе на изборе и у четвртак по подне је гласао у Чикагу, јављају медији у Сједињеним Америчким Државама.

У Америци се председнички избори одржавају 6. новембра у уторак, али бирачи могу и раније да гласају у већини савезних држава, пошто се избори увек одржавају радним даном.

Обама је сам дошао на бирачко место и након што је изборна комисија увидом у његову возачку дозволу установила да је реч о америчком председнику, дали су му гласачки материјал.

Кандидат демократа на овим изборима се чак нашалио са члановима комисије, рекавши им да и даље вози ауто, и то испред травњака у јужној башти Беле куће, али да не може да иде више од 40 километара на сат.

"Не могу да вам кажем за кога сам гласао", рекао је Обама новинарима кроз смех.

Ово је први пут да је неки председник САД искористио право да раније гласа, а аналитичари то виде као позив његовим бирачима да изађу што масовније на изборе.

Процењује се да ће око 35 одсто Американаца гласати пре изборног дана 6. новембра.

Број коментара 15

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 07. октобар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи