Читај ми!

Неисправне вакцине "Новартиса" у Италији

Због могућих нуспојава, Министарство здравља Италије забранило продају и употребу четири вакцине против грипа швајцарског произвођача “Новартиса“.

Италијанско Министарство здравља забранило је употребу и продају четири вакцине против грипа швајцарског произвођача "Новартис".

Вакцине су забрањене због могућих нуспојава, али је саопштено да нема опасности за оне који су их већ примили. Након тога, швајцарске и немачке власти препоручиле су обуставу набавке "Новартисових" вакцина.

Италијанским грађанима препоручено је да до даљег не купују нити користе вакцине "агрипал", "флуад" и два типа вакцине "инфлупоци".

Фармацеутска агенција те земље закључила је да су потребни додатни тестови због могућих нежељених ефеката. Реч је о вакцинама произведеним у Италији.

"Наредили смо забрану у знак предострожности. Ако је неко примио вакцину без икаквих нуспојава, може да буде миран. Ко год има било какву сумњу, може да се јави министарству. Нема разлога за забринутост и панику", изјавио је министар здравља Италије Ренато Балдуци.

После додатних испитивања, министарство ће се поново огласити. Широм Италије, у апотекама и здравственим установама има око 500 хиљада забрањених вакцина.

Из "Новартиса" саопштавају да сарађују са италијанским властима како би схватили разлоге који стоје иза одлуке и додају да су им доставили податке који потврђују делотворност, квалитет и сигурност вакцина.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 07. октобар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи