Читај ми!

Бајрамски мир у Сирији?

Изасланик УН Лахдар Брахими издејствовао примирје током Бајрама. Још неизвесно ко ће примирје надгледати и да ли су власти у Дамаску и устаници у стању да контролишу борце на фронтовима. Жестоке борбе у Алепу, најмање 20 мртвих.

Сиријске власти и већина устаничких снага пристали су на примирје током Бајрама, саопштио у Каиру изасланик Уједцињених нација Лахдар Брахими, не улазећи претерано у детаље прекида ватре.

"Влада у Дамаску ће план о прекиду ватре обзнанити данас или сутра. Остале фракције у Сирији, бар оне са којима смо успели да ступимо у контакт, такође су се, у принципу, сложиле да прекину сукобе", рекао је Брахими.

Шансе за мир делују прилично магловито уколико се у обзир узме интензитет борби у Алепу, где је војска артиљеријом гађала положаје устаника, док се жестоке борбе воде и за контролу пута који из Дамаска води ка том граду.

После недеља интензивних акција сиријског ваздухопловства, број налета авијације је знатно смањен после информација да су се устаници докопали лаких противавионских пројектила, укључујући и америчке "стингере".

Изасланик УН састао се са Башаром ел Асадом у недељу, док је током претходне седмице одржао мноштво састанака са представницима устаника.

Нејасно је да ли ће устаници уистину пристати да поштују прекид ватре, јер су током састанка са Брахимијем "обећали" да ће непријатељства престати, али се нису обавезали на такав потез.

Шеф сиријског националног већа, Абделбасет Сиеда рекао је да су "слабе шансе" да ће прекид ватре уистину и заживети, јер устаници, једноставно, не верују у добре намере Асадовог режима.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 07. октобар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи