Читај ми!

Кличко и Шевченко кандидати за посланике

Две највеће украјинске спортске звезде, боксер Виталиј Кличко и фудбалер Андриј Шевченко, међу кандидатима су за посланике на изборима који се одржавају у недељу.

Шампион света у тешкој категорији Виталиј Кличко и фудбалска звезда Андриј Шевченко кандидати су за посланике на недељним изборима у Украјини.

Противник власти председника Виктора Јануковича, шампион света у тешкој категорији, Виталиј Кличко (41) направио је сензацију током предизборне кампање када су анкете показале да је његова партија Удар другопласирана са 16-17 одсто гласова, испред главне опозиционе коалиције.

"Желимо да живимо у демократској земљи, у којој се закон поштује", рекао је недавно Кличко, критикујући председника Виктора Јануковича, чија је странка, по анкетама пред изборе, у вођству.

Од 2006. године одборник у градском парламенту Кијева, где се два пута неуспешно кандидовао за градоначелника, Кличко се нада да ће ући у национални парламент, у коме ће се, како обећава, без милости борити против корупције, једног од највећих проблема у Украјини.

За актуелну Владу "закони не постоје, њихов циљ је да се обогате, да добију мито и међу собом поделе државни новац", поручио је украјински боксер.

Кличко, кога неки критикују да потајно сарађује са украјинском влашћу, одбацује те оптужбе и обећава да ће се удружити са опозиционом коалицијом у којој је партија бивше премијерке Јулије Тимошенко.

Ипак, најјаче опозиционе странке до сада нису успеле да се уједине и да се заједно супротставе режиму, због чега су аналитичари скептични у погледу њихове евентуалне сарадње у парламенту.

Андриј Шевченко (36), фудбалска звезда, који је за 18 година каријере постигао близу 300 голова у престижним клубовима какви су Динамо Кијев, Милан и Челси, по повлачењу из активног бављења спортом постао је члан опозиционе партије Украјина напред.

Његово учлањење у ту странку у јулу критиковано је, а многи сународници оптужили су га да се "продао", имајући у виду да медији партију Украјина напред оптужују да је на платном списку режима да би преузео гласове бирача Јулије Тимошенко.

"Много сам урадио за земљу као фудбалер и одлуку да уђем у политику донео сам за добро Украјине", рекао је Шевченко у септембру.

"Завршио сам спортску каријеру и вратио сам се у Украјину како бих ту живео и радио. Али, желим да живим у напредној земљи, а не у оној која припада кругу од стотинак олигарха и хиљаду функционера који усвајају законе по својој мери", поручио је прошлог викенда Шевченко бирачима у Кијеву.

Упркос великој кампањи, његова странка има подршку између два и три одсто бирача, док је праг за улазак у парламент пет одсто гласова на изборима.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 07. октобар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи