Читај ми!

Бан: Промовисање мира улога УН

Поводом 24. октобра, Дана УН, Бан Кимун поручује да се треба сетити основних принципа те организације, који промовишу глобалну толеранцију, дијалог и мир. Само учешћем нових генерација може се пренети порука мира, истакао је Бан и тим поводом угостио је корејску музичку звезду Саја. Гост генералног секретара био је и "надзвучни Аустријанац" Феликс Баумгартнер.

Генерални секретар Уједињених нација Бан Кимун поручио је поводом 24. октобра, Дана УН, да се треба сетити основних принципа те организације који промовишу глобалну толеранцију, дијалог и мир, истакавши да је мисија УН да се изгради бољи свет.

Бан је нагласио да је потребно да се цео свет са седам милијарди људи уједини у име заједничког добра и истакне значај универзалне Декларације о људским правима.

Генерални секретар светске организације Бан Кимун истакао је да се само учешћем нових генерација може пренети порука мира.

Тим поводом, Бан је угостио светски популарног певача и свог сународника из Јужне Кореје, Саја. Између осталог, њих двојица разговарали су и о глобалном загревању.

"Музика игра веома важну улогу. Уз њену помоћ, могли бисмо допрети до великог броја људи. Можда бисмо, после 'Гангнам стајла', могли да направимо и УН стајл", каже Бан.

"Господин Бан је за нас, Корејце, најбољи међу најбољима. За мене је велика част да могу да кажем да ме познаје", рекао је, после сусрета са генералним секретаром УН, Парк Јаесанг, познатији као PSY.

Гост генералном секретару Светске организације био је и једини човек који је у слободном паду пробио звучни зид - Феликс Баумгартнер.

Аустријанац је Бану понудио часове из скакања падобраном, али генерални секретар није деловао превише одушевљено.

УН ће у Њујорку, поводом свог дана, организовати свечани концерт на коме ће специјални гост бити амбасадор УН за мир Стиви Вондер.

УН ове године обележавају 67 година свог постојања, а од 1948. године је 24. октобар проглашен за Дан УН.

Генерална скупштина УН је 1971. године предложила државама
чланицама да Дан УН обележавају и као званичан празник у својим земљама.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 07. октобар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи