Читај ми!

Умро фотограф доктора Менгелеа

Логораш Вилхелм Брасе, који је Аушвицу фотографисао експерименте доктора Јозефа Менгелеа, умро је у 95. години. Приликом повлачења нациста, Брасеу било наређено да спали негативе, али се испоставило да они нису запаљиви па су тако сачувани.

Вилхелм Брасе, који је као затвореник у концентрационом логору Аушвиц био присиљен да фотографише експерименте доктора Јозефа Менгелеа, умро је у 95. години.

Међу задацима које је обављао у концентрационом логору било је и фотографисање затвореника за лична документа, иза чега је остала сачувана колекција од 39.000 слика.

Брасе је умро на југу Пољске у месту Зивјец, рекао је за АФП представник музеја Аушвиц-Биркенау Павел Савицки.

Док се приближавала совјетска Црвена армија, 17. јануара 1945. године, Брасеов нацистички командир наредио му је да спали све негативе, али је испало да они нису запаљиви тако да су сачувани.

Брасе је рођен 1917. године у аустријској породици, а радио је као фотограф на југу Пољске.

Када је избио Други светски рат, он је одбио да се упише на "Фолкслисту" и тиме ода верност нацистичкој Немачкој, а уместо тога прикључио се пољској војсци.

Нацисти су га заробили када је покушао да 1940. године пређе мађарску границу и постао је затвореник број 3.444 у Аушвиц-Биркенау.

Страхоте Аушвица

Јануара 1941. године, наређено му је да ради у групи која је израђивала идентификациона документа новопридошлим затвореницима.

"Када су долазили у Аушвиц, затвореници су изгледали нормално. Само неколико седмица после, уколико су остали живи, они су постали непрепознатљиви", рекао је Брасе у интервјуу за АФП 2009. године.

Неколико дана пре него што је Црвена армија ослободила Аушвиц 27. јануара 1945. године, Брасе је евакуисан из логора и нашао се у такозваном "Маршу смрти" када је нацистичко особље натерало близу 60.000 логораша на евакуацију према логору Лослау.

Брасе је касније био у логорима Маутхаузену, Мелку и Ебензеу у Аустрији које су ослободили амерички војници 6. маја 1945. године.

"После рата, покушао сам да радим као фотограф, али нисам могао. Та јадна јеврејска деца стално су ми била пред очима", рекао је 2009. године Брасе. "Постоје ствари које никада не можете да заборавите", додао је Брасе.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 07. октобар 2024.
14° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи