Читај ми!

Бурне реакције на пресуду за Л'Аквилу

Одлука италијанског суда да вишегодишњим затвором казни сеизмологе који нису адекватно упозорили грађане на опасност од земљотреса у Л'Аквили, изазива бурна реаговања грађана и стручне јавности. Председник италијанске Комисије за ризике поднео оставку, а на исти чин спремају се и друге његове колеге.

Вишегодишње казне затвора досуђене италијанским сеизмолозима који 2009. године "нису на одговарајући начин упозорили грађане на опасност од земљотреса у Л'Аквили", изазивају бурна реаговања грађана и стручне јавности, не само у Италији.

Научници тврде да је пресуда смешна јер, како кажу, не постоји начин да се земљотрес предвиди. Председник италијанске Комисије за ризике у знак протеста поднео је оставку, а на исти чин спремају се и друге његове колеге.

У земљотресу у Л'Аквили погинуло је више од 300 људи. Седам италијанских научника и стручњака осуђено је на по шест година затвора, јер је суд закључио да су њихове процене сеизмичких ризика биле површне, те да су локалном становништву давали сувише охрабрујуће информације, због чега се нису адекватно заштитили. Међу осуђенима су и велика имена италијанске науке.

"Када бих се поново нашао у истој ситуацији, не бих урадио ништа другачије. Са мерама и информацијама које сам имао, учинио сам онако како сам морао. Када је реч о осећањима, то ми је очигледно променило живот, али сам и тада поступио једнако одговорно као у свим сличним ситуацијама у последњих 15 година", каже оптужени припадник цивилне заштите Бернардо де Бернардинис.

Пресуда изазива бурна реаговања у јавности. Оцењује се да је то лош потез, јер ако је порука да научници сада треба да предвиђају жртве и штету, они више неће моћи да раде у миру.

"Пресуда потврђује да су настрадали у земљотресу жртве те исте државе која је требало да их заштити", каже рођак жртве земљотреса Маурицио Кора. Неки граћани сматрају да је пресуда претерана, јер је, како кажу земљотрес непредвидив. Ипак, слажу се да су као експерти морали више да учине да упозоре јавност.

Стручна јавност у Европи и Америци изненађена је и забринута због пресуде. Сматрају да је апсурдна и опасна, јер је невероватно да научници који су чинили све да добро обаве посао одговарају за убиство.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 07. октобар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи