Читај ми!

Бег из Бани Валида

Цивили масовно беже из Бани Валида, који је већ данима под опсадом војске и осветничких милиција из Мисурате. Американцци, због избора, блокирали Савет безбедности. Број мртвих расте из часа у час. Нема воде, струје...

23.33 - Американци блокирају акцију Савета безбедности о догађајима у Бани Валиду. Суштински, најмоћније тело светск организаације ће остати блокирано све док се, за две седмице, не затворе биралишта у САД. 

Либија је обележила прву годишњицу "ослобођења" од режима Муамера ел Гадафија, али су борбе око Бани Валида бациле у сенку прву прославу ослобођења Либијаца, наводи агенција Ројтерс.

Прелазне власти Либије су прогласиле "ослобођење" три дана после Гадафијеве смрти, и тај дан 23. октобар ставиле на листу државних празника. Иако би требало да земљу воде ка првим слободним изборима, а оне се са друге стране муче да успоставе ред у земљи која је преплављена оружјем и недисциплинованим милицијама.

У Бенгазију, где је побуна и почела, стотине грађана сада на улицама траже да њихов град буде економска престоница, јер је под Гадафијевем био скрајнут у односу на главни град Триполи.

Становници Бани Валида, упоришта Гадафијевих присталица, и даље јављају да се град и даље налази под артиљеријском ватром, а стотине породица је напустило град који се налази под опсадом владиних снага.

Према наводима очевидаца припадници разних милиција су почели да булдожерима руше куће "без икаквог разлога".

У граду нема струје, залихе хране и воде су све мање, а због сталног бомбардовања има све мање заклона за становнике који иначе беже из града.

Либијска војска је саопштила да је напредовала ка центру града, али још увек нема информација да ли је почео да се ломи отпор милиција у Бани Валиду.

Бани Валид је прошле године био последње упориште Гадафијевих присталица, а после пада ситуација је била релативно мирна.

Влада је обратила пажњу на тај град тек када је побуњеник Омран Шабан, који је пронашао Гадафијева октобра прошле године у канализационој цеви у Сирту, умро у затвору у којем су га Гадафијеве присталице држале два месеца.

Либијске власти су наредиле да се испита околности Шабанове смрти и тада је кренула опсада Бани Валида и борба са прогадафијевским милицијама. Опсада је показала слабост владе да смири, разоружа и уједини бројне милиције које су настале прошле године.

Број коментара 13

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 07. октобар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи