Читај ми!

Моћан клан породице Јанукович

Породица украјинског председника Виктора Јануковича је моћан политичко-финансијски клан који се наметнуо у Украјини и сеје страх у пословним круговима, оцењују стручњаци у тој бившој совјетској републици.

Уочи недељних парламентарних избора у Украјини, стручњаци истичу да је породица председника Виктора Јануковича моћан политичко-финансијски клан који је концентрисао велику политичку и економску моћ.

Победник председничких избора у фебруару 2010. године, Јанукович од тада има подршку више утицајних група предвођених верним "олигарсима".

"Та група је постала најмоћнија. Концентрисала је велику политичку и економску моћ", каже директор канцеларије Фондације "Хајнрих Бел" у Украјини Кирило Савин.

Поред шефа државе, Јануковичев старији син Александар сматра се управо главном личношћу тог клана. Више њему блиских особа именовано је од краја 2010. године на кључна места у влади, пише агенција Франс прес.

Све је почело крајем 2010. године изненадним именовањем на чело Централне банке Сергеја Арбуова, банкара од 34 године, до тада непознатог широј јавности, кога су медији одмах назвали "финансијским менаџером" клана.

За њим следе шеф за фискална питања Александар Клименко, министри унутрашњих послова и финансија Виталиј Захарченко и Јуриј Колобов који постају део породице. Америчка невладина организација "Фридом хаус" назвала је ту појаву "фамилијаризацијом власти и корупцијом".

Стоматолог по образовању, Александар Јанукович (39) прошле године је ушао међу 100 најбогатијих људи у Украјини, према украјинском Форбсу, са богатством које је процењено на око 100 милиона евра.

Доласком његовог оца на чело државе, Александар Јанукович повећава пословање. Приходи његовог предузећа "БТП Мако" повећани су, према извештавању медија, за 50 одсто у 2011. години, а актива Развојне банке Украјине удесетостручена је између марта 2010. и јула 2012. године.

"Критике на рачун Александра Јануковича често су објављиване у медијима како би се дискредитовао председник", навела је прес-служба његове фирме.

Александар Јанукович, који до сада никада није говорио у медијима, у мају је у писаној изјави навео да је постигао тај успех захваљујући напорном раду и да му у томе није помогао отац.

Међутим, стручњаци сматрају да је то "потпуно немогуће без интервенције администрације, без корупције". А, како додаје часопис Форбс на украјинском, "могуће је да то само врх леденог брега".

Иако медији наводе да Александар Јанукович има интересе у више сектора, угаљ је ипак "главни извор његовог богатства".

Само у 2012. години око 20 приватних група које имају везе са председниковим сином, добило је више од 600 милиона евра на тендерима које су организовали државни угљенокопи, тврди украјински Форбс, што Мако негира.

Најзад, клан се оптужује за нападе на профитабилна предузећа и за рекетирање власника.

"Ако неко има 100 одсто удела у предузећу, каже му се: 'Ти настављаш да радиш, али нам дајеш 40 одсто'", каже за Франс прес опозициони посланик Остап Семерак.

Агенција Франс прес наводи да је то питање у Украјини веома осетљиво и да је више стручњака и пословних људи одбило да уопште говори о томе.

"То је постао систем канибализма. Више особа је под заштитом 'породице' Јанукович", написао је на свом блогу Ендру Вилсон из аналитичког центра Европски савет за спољне односе.

Број коментара 11

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 07. октобар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи