Читај ми!

Дума критикује изборно законодавство САД

Две недеље пред председничке изборе у САД, руска Дума препоручила Централном изборном комитету да провери да ли америчко изборно законодавство одговара међународним нормама. Руски депутати позвали САД да пооштри казне за испољавање расизма, расне и религиозне дискриминације и ксенофобије.

Руска Дума препоручила је Централном изборном комитету да провери да ли америчко изборно законодавство одговара међународним нормама, две недеље пред председничке изборе у САД.

Нацрт препорука које су резултат дискусија депутата садржи констатацију да треба посветити већу пажњу постојању институције међународних посматрача на изборима, обезбеђењу права појединих категорија бирача, као и организовању њиховог регистровања.

У документу са звучним називом "О проблемима поштовања људских права у САД" препоручује се Сједињеним Државама да уведу мораторијум на смртну казну, а све случајеве затвореника Гвантанама да предају цивилним судовима, при чему тај затвор, како се истиче, треба затворити.

Депутати су позвали САД да пооштри казне за испољавање расизма, расне и религиозне дискриминације и ксенофобије.

"Претендовање САД на улогу апсолутног лидера у сфери људских права је неодрживо и није потврђено практичним реалностима", рекао је законодавцима изасланик Министарства спољних послова за људска права Константин Долгов.

На саслушању у Думи прочитана је и презентација Министарства спољних послова, у којој је наведено да руске власти "морају да се бране од политике коју спроводи САД користећи концепт права као инструмент притиска и као основу за мешање у унутрашњих послова суверених влада".

На парламентарном претресу заменик шефа руске дипломатије Сергеј Рјапков дао је дефиницију "политичких затвореника" примењену на америчке прилике, а то су, према његовом мишљењу, људи који без конкретних оптужби седе у америчким затворима, укључујући и војне.

Раније је МСП Русије критиковао систем избора у САД и ситуацију са поштовањем људских права у тој земљи, а у првом извештају, објављеном у децембру, указивано је на мањкавости америчког законодавства.

Извештај руског министарства био је одговор на годишње извештаје америчког Стејт департмента о стању људских права у свету, у којима се редовно критикује Русија.

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 08. октобар 2024.
14° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи