Читај ми!

Оставка на Би-Би-Сију због афере "Севил"

Због оптужби да је Би-Би-Си прикривао информације у вези са случајем покојног ТВ водитеља Џимија Севила, уредник ноћног програма Питер Рипон поднео оставку. Сумња се да је Севил током година сексуално злостављао више од 200 девојчица.

Уредник ноћног програма и емисије "Њузнајт" телевизије Би-Би-Си Питер Рипон поднео је оставку због случаја "Севил" и оптужби да је Би-Би-Си прикривао сексуално злостављање десетина девојчица за које је осумњичен бивши познати телевизијски водитељ, покојни Џими Севил.

Питер Рипон је поднео оставку пошто је британски јавни сервис саопштио да су његови разлози за повлачење једног извештаја о наводима против Севила били "нетачни или непотпуни".

Рипон је наиме изјавио да је из уредничких разлога повукао тај извештај, убрзо после Севилове смрти и да се истрага Би-Би-Сија бавила само институционалним пропустима полиције и тужилаштва у том случају, пренео је Ројтерс.

Британска полиција је прошле недеље покренула истрагу у случају ексцентричног водитеља, који је преминуо 2011. у 84. години и навела у петак да је њом обухваћено око 200 потенцијалних жртава.

Како преноси Ројтерс, у емисији која ће бити емитована вечерас у Британији, продуцент Би-Би-Сија Мирион Џонс, чији је програм "Њузнајт" још прошле године покренуо истрагу о Севилу, али од које је британски јавни сервис одустао, рекао је да је још тада упозорио надређене да би корпорација могла да буде оптужена за прикривање чињеница уколико не објави причу.

Севил је био водитељ музичке емисије "Топ ов д попс" и дечјег програма "Џими ће то поправити", једно од највећих имена Би-Би-Сија и једна од најпризнатијих телевизијских личности, а због добротворног рада краљица Елизабета II и Ватикан прогласили су га за витеза.

Би-Би-Си је покренуо две независне истраге о оптужбама, једну о Севиловом понашању, а другу о разлозима из којих је тадашњи директор ТВ корпорације одустао од истраге коју је покренуо програм "Њузнајт".

Дугогодишњи дописник британске ТВ мреже и један од њених уредника Џон Симпсон рекао је да је начин на који Би-Би-Си решава тај случај донео корпорацији "најгору кризу током његове 50-годишње каријере у тој кући".

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 08. октобар 2024.
14° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи