Читај ми!

Мисурата се свети Бани Валиду

Милиције из Мисурате засипају гранатама Бани Валид, оправдавајући нову офанзиву жељом да "очисте" последње упориште присталица Гадафијевог режима. Власти у Триполију више не помињу Хамиса Гадафија и Мусу Ибрахима.

Осветничке снаге милиција из Мисурате одговорне су за смрт најмање тридесетак становника Бани Валида, који су већ пуне три седмице у потпуном обручу "осветничких снага", намерних да наплате данак за смрт Омрана Шабана, човека који је ухватио Моамера ел Гадафија.

Борци из Мисурате бомбардују град вишецевним ракетним бацачима, док из Бани Валида данима беже цивили, покушавајући да избегну неминован упад милиција у сам град.

До распада система је дошло када је влада у Триполију овластила милиције да ухвате особе одговорне за смрт Омрана Шабана, кога је пред смрт заробила и мучила неидентификована група из Бани Валида.

Да ствар буде гора, особе које Триполи држи одговорним за малтретирање Омрана Шабана су, још пре десетак дана, напустиле Бани Валид, па офанзива на тај град, суштински, представља племенски рат до истребљења племена Варфала.

Стотине становника Триполија и Бенгазија протестовале су због те офанзиве, а у Бенгазију су демонстранти упали и демолирали локалну телевизијску станицу. У престоници су покушали да уђу у зграду парламента, али их је стража растерала пуцњима у ваздух.

Због насиља у Бани Валиду реаговао је и шеф УН Бан Кимун, који је затражио да се проблеми реше мирним путем.

Власти у Триполију, истовремено, већ данима избегавају да говоре о Хамису Гадафију и Муси Ибрахиму, чију су смрт, односно, хватање славодобитнички обзнанили пре два дана.

Број коментара 9

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 08. октобар 2024.
14° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи