Читај ми!

Oпозициoнар оптужен за планирање побуне

Леонид Развозжајев признао да је, заједно са левичарским лидерима Сергејем Удаљцовом и Константином Лебедевом, планирао побуну у Русији, саопштио Истражни комитет. Развозжајев тврди да су га руски специјалци киднаповали у Украјини и да је мучен у притвору.

Руски Истражни комитет саопштио је данас да је опозиционар Леонид Развозжајев признао да је планирао побуне и да је добијао финансијску помоћ од посланика из Грузије.

У саопштењу се наводи да се Развозжајев предао и да је признао да је са левичарским лидерима Сергејем Удаљцовом и Константином Лебедевом планирао побуне у Русији.

Кривични поступак који је покренут против њих тројице заснован је на наводном снимку скривеном камером, који је почетком октобра емитован на продржавној телевизији.

У докуметарној емисији се тврди да су се они састали са грузијским званичницима да би сакупили новац за реализацију плана збацивање руске Владе.

Истражни комитет саопштио је да је Развозжајев, такође, говорио о својој умешаности у "организовање" сукоба између полиције и демонстраната у мају у Москви.

Развозжајев је, како се додаје, рекао да је то финансирао грузијски посланик Гиви Таргамадзе.

Депутат Праведне Русије Иља Пономарјов потврдио је да је његов помоћник Леонид Развозжајев ухапшен у оквиру истраге о планирању масовних нереда, покретнуте на основу филма о опозицији "Анатомија протеста 2".

То је друго хапшење поводом филма, након што је помоћнику координатора Левог фронта Сергеја Удаљцова, Константину Лебедеву, одређен притвор од два месеца, а Удаљцов саслушан па пуштен, уз обавезу да не напушта место боравка.

Пономарјов је навео за Интерфакс да су Развозжајева у Кијеву ухапсиле "руске специјалне службе и да су имале дозволу украјинске стране".

Потом је пребачен у Москву приватним авионом, а заседање суда у коме му је изречен притвор од два месеца одржано је без адвоката, тврди депутат.

На сајту Lifenews.ru објављен је снимак Развозжајева кога одводе из суднице. Окупљеним новинарима Развозжајев је довикнуо: "Реците свима да ме муче. Мучили су ме два дана. Прошврецовали су ме из Украјине".

За Развозжајевом је раније расписана потерница, пошто руски истражни органи нису могли да га пронађу и саслушају.

Истрага је покренута након филма Анатомија протеста 2 који је 5. октобра приказан на каналу НТВ, а у коме се говори о наводним припремама нереда и финансирању опозиције из иностранства.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 08. октобар 2024.
14° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи