Читај ми!

Менингитис односи животе у САД

Најмање 23 особе су умрле, док је близу 300 особа заражено од гљивичног менингитиса у САД, саопштио је амерички Центар за контролу и превенцију болести.

Од гљивичног менингитиса у САД је до сад умрле 23 особе, док је 284 заражено, саопштио је  амерички Центар за контролу и превенцију болести (ЦДЦ).

У држави Северна Каролина забележен је први случај заразе 21. септембра, када је болест почела да се шири, а број држава у којима су регистровани оболели попео се на 16.

Федерална агенција за храну и лекове (ФДА) потврдила је јуче да инјекције стероида које су довођене у везу са епидемијом менингитиса у САД заиста садрже ретку гљивицу Ексерохилум, која је узрочник инфекције.

Процењује се да је инјекције стероида фирме "Њу Ингланд компаундинг сентер", које се дају директно у кичму за лечење бола, примило готово 14.000 Американаца у 23 државе САД, а према подацима ЦДЦ-а и ФДА до сада је контактирано њих 97 одсто.

Компанија се суочава са савезном и државном истрагом и тужбама због заражених лекова, пренео је Ројтерс.

Менингитис је обољење мембрана које прекривају мозак и кичмену мождину.

Стање би могло даље да се погоршава, јер инкубација понекад траје и неколико месеци.

Лечење ове врсте менингитиса захтева дуг боравак у болници, уз интравенозно давање лекова против гљивица.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 08. октобар 2024.
13° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи