Читај ми!

Италијанске муке са корупцијом

Већина Италијана сматра да је корупција један од најозбиљнијих проблема и за такву ситуацију окривљују политичке странке. Корупција Италију годишње кошта 60 милијарди евра, колико износи и буџетски дефицит.

Готово 70 одсто Италијана сматра да је корупција један од најозбиљнијих проблема у земљи и за то окривљује политичке странке. Процене су да корупција Италију годишње кошта 60 милијарди евра, колико приближно износи буџетски дефицит земље, а мито у јавним пословима повећава издатке за 40 одсто.

Влада премијера Марија Монтија настоји да се што пре усвоји нови закон за сузбијање корупције, не би ли се вратило озбиљно уздрмано поверење у политички систем.

Пре двадесет година након што је афера "Чисте руке" почистила стари политички систем у Италији и послала стотине људи у затвор, корупција је остала главни проблем у трећој по величини економији еврозоне. Притисци домаће јавности и из Европе приморали су власт да крене у коначни обрачун.

Истраге се воде у више регија, а многа звучна политичка имена су иза решетака. Смењени су регионални парламенти у богатој Ломбардији и Лацију, јер је утврђено да сарађују са мафијом.

"Свесни смо да је ово био веома деликатан и озбиљан чин. Први пут у историји Италије, власт је распуштена. То смо урадили због грађана, како бисмо их уверили да постоји ред и закон", поручила је министрка унутрашњих послова Ана Марија Канћелијери.

У јавности се препричавају недавно отривени случајеви - градски челник Милана Доменик Замбети, дао је мафијашком клану 200 хиљада евра да му обезбеде победу на локалним изборима, а један порезник проневерио је 100 милиона евра, да би купио јахте, приватне млазњаке и луксузне аутомобиле.

Још двадесетак јавних функционера је под истрагом за корупцију и малверзације, и сви су блиски сарадници бившег премијера Силвија Берлусконија, коме не мањкају афере. Иако су на удару и левица и десница, већина подржава предлог новог закона.

"Овај закон је корак напред у борби против корупције која је свуда раширила пипке. Мислим да овога пута то неће бити празне приче, већ конкретне мере", истиче Ана Финоћаро из Демократске партије.

Транспаренси интернешнал каже да је допринос италијанских странака борби против корупције готово једнак нули. Од владе траже оснивање независних антикорупцијских тела, већу независност медија и једноставније прописе у јавној управи.

Иако влада каже да жели да испуни међународне норме, усвајање закона се отеже већ две године.

"Први пут у историји Италије постоји жеља да се корупција искорени. До сада истраге нису доказале ништа , а вођена је политика која је потпуно контролисала правосудни систем", сматра министарка правде Паола Северино.

Поверење у систем је кључно, па премијер Марио Монти обећава да ће очистити Италију део по део, од свих који угрожавају економију и стварају профит захваљујући позицијама и привилегији. Новим законом се, између осталог, пооштравају казне за корупцију и проневеру и спречава да лице осуђено за таква недела, постане посланик.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 08. октобар 2024.
13° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи