Читај ми!

Лондон изашао на улице

Десетине хиљада Британаца мирно протестовало у Лондону против владиних мера штедње. Демонстрације одржане и у северноирској престоници Белфасту и највећем граду Шкотске Галзгову.

Више десетина хиљада људи окупило се у британској престоници где су протестовали против мера штедње британске владе, чији је циљ смањење државног дуга.

Синдикати, антиратне организације, политичари леве оријентације и други активисти прикључили су се демонстрацијама како би исказали незадовољство због смањења трошкова у јавном сектору, за шта званичници кажу да је неопходно како би се смањио дуг који је премашио 1.000 милијарди фунти (1,7 милијарди долара).

Програмом штедње постигнути су неки мањи успеси, као што је незнатно смањење буџетског дефицита, али економски пад је забележен у већ три узастопна квартала.

Брендан Барбер из Конгреса синдиката, једног од организатора демонстрација, изјавио је да је порука данашњег протеста да штедња једноставно не даје резултате.

"Влада отежва живот милионима грађана смањењм плата радницима, док богатима смањује порезе", казао је Барбер.

Лидер опозиционе Лабуристичке партије Ед Милибанд обратио се окупљенима у Хајд парку, где је добио подршку када је критиковао, како је рекао, "самопоражавајућу штедњу".

Демонстранти су му, међутим, звиждали када је рекао да ће нека смањења трошкова морати да буду учињена на један или други начин.

Протести су били мирни и нико није ухапшен. Међу демонстрантима је било и деце обучених као медицинске сестре, саобраћајци и други радници, с транспарентима на којима је, измедју осталог, писало да је британски премијер Дејвид Камерон "рецепт за катастрофу".

Организатори протеста, највећи бринтски синдикат, изјавили су да је више од 250 аутобуса закупљено како би довезли демонстранте у Лондон.

Слични протести одржани су и у северноирској престоници Белфасту као и у највећем граду Шкотске Галзгову

 

 

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 08. октобар 2024.
13° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи