Читај ми!

Комесар Дали поднео оставку због истраге

Европски комесар за здравље и заштиту потрошача Џон Дали поднео оставку због истраге о малверзацијама у вези са дуванским прописима.

У центру истраге ОЛАФ-а, Канцеларије Европске комисије за борбу против корупције, нашао се ни мање ни више него комесар за здравље, Малтежанин Џон Дали.

Због истраге о малверзацијама у вези са дуванским прописима у којима се помиње и његово име, комесар за здравље и заштиту потрошача Џон Дали поднео је оставку.

Негирајући оптужбе да је фаворизовао једну дуванску компанију са Малте, Дали тврди да је био принуђен да поднесе оставку.

Једно од његових последњих појављивања у јавности било је у оквиру кампање Европске комисије о штетности пушења.

"Упозорења европским грађанима против пушења нису и не могу бити преувеличана", рекао је комесар ЕУ за здравље Џон Дали.

У извештају ОЛАФ-а наводи се да је један малтешки предузетник тражио мито од шведске компаније "Свидиш Меч", како би преко комесара Далија издејствовао да се шведски дуван за жвакање снус изузме из регулативе дуванских производа, јер се сматра мање штетним од цигарета.

ОЛАФ нема директних доказа да је Дали примио новац, али наводи да је његова улога криминална, јер није учинио ништа да спречи покушај изнуде.

Дали пориче оптужбе и тврди да га је на оставку принудио председник Европске комисије Жозе Мануел Барозо, док из Брисела то демантују.

"Господин Дали је обавестио председника Европске комисије да подноси оставку, да би заштитио свој углед и углед Комисије. Овај случај показује да европски антикорупцијски систем функционише", истакла је портпаролка Европске комисије Пиа Аренкилде Хансен.

Бивши комесар тврди да је жртва завере великих дуванских компанија, које су хтеле да га уклоне, јер је инсистирао на упозорењима о штетности дувана.

"Предузећу све што је неопходно како бих доказао да су закључци ОЛАФ-а неосновани. Наставићу да радим како би моји и напори Европске комисије о ревизији регулативе о дувану били настављени како је и планирано", рекао је Дали.

Извештај ОЛАФ-а биће послат на Малту, чије ће судство одлучити о даљим корацима.

Организација Транспаренси интернешнал оцењује да су продаја утицаја и личне везе и даље одлика лобирања у Европској унији, упркос вишегодишњим напорима да се то промени.

Пре дванаест година, цела Европска комисија поднела је оставку пошто је одбор за истрагу указао на размену услуга и финансијске неправилности у њеним редовима.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 08. октобар 2024.
24° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи