Читај ми!

Јеремић: Србија ће допринети светском миру

Србија се после 20 година вратила у окриље међународне заједнице, јер је показала свету да је конструктивна чланица, рекао Вук Јеремић у интервјуу за "Раша тудеј". Председавајући Генералне скупштине УН истакао да не очекује да ће Косово икада постати чланица УН, па га то чини унутрашњим питањем Србије.

Председавајући Генералне скупштине Уједињених нација Вук Јеремић је, у интервјуу за Раша тудеј, рекао да одлука о његовом именовању указује на повратак Србије у окриље међународне заједнице, пошто је, како је истакао, Србија била избачена из тог тела пре 20 година.

После веома компликоване дипломатије у последњих неколико година, Србија је, сматра Јеремић, обавила добар посао и показала свету да је конструктивна чланица међународне заједнице.

"Потрудићемо се да покажемо да је Србија способна да допринесе светском миру и стабилности, уз блиску сарадњу са остатком света у испуњавању приоритета човечанства", поручио је Јеремић.

Одговарајући на питање о помињању "територијалног интегритета Косова" у најновијем извештају Европске комисије о напретку Србије на путу ка ЕУ, председавајући Генералне скупштине УН рекао је да се тим питањем бави српска влада.

Јеремић је напоменуо да има пуно поверење да ће представници нове власти у Србији тај проблем третирати у складу са Уставом и демократским начелима, на добробит српског народа.

"Кад је реч о територијалном интегритету и суверенитету, ми, овде у УН, бринемо о поштовању суверенитета земаља чланица. Србија је једна од чланица УН," рекао је Јеремић, поновивши да Косово није чланица УН већ унутрашња ствар Србије.

"Не очекујем да ће Косово икада постати чланица УН", додао је Јеремић у интервјуу за Раша тудеј.

Консултативни механизам УН

Осврћући се на приоритете у председавању Генералној скупштини УН, Јеремић је навео да жели да побољша сарадњу и размену идеја између Г20 и остатка света, кроз изградњу "консултативног механизма".

Јеремић је додао да постоји велика сумњичавост у вези са активностима 20 индустријски најразвијенијих земаља.

На питање новинара да ли током заседања Генералне скупштине УН, када се велики број највиших лидера из читавог света нађе на истом месту, стране делегације користе јединствену прилику да међусобно разговарају о важним спорним питањима, Јеремић је одговорио да то није случај, у шта се недавно и сам уверио.

"Та јединствена прилика углавном остаје неискоришћена", рекао је Јеремић са жаљењем, додавши да домаћа политика у великој мери утиче на спољнополитичке ставове, што спречава делегације да искористе "миротворни" потенцијал УН.

Говорећи о значају одлука Генералне скупштине УН, Јеремић је оценио да оне носе значајну моралну поруку, самим тим што их доноси светска репрезентација, и да могу да утичу на стабилност широм света, а као пример је навео одлуку о светогрђу.

Насиље у Сирији зауставити што пре

У Сирији се мора деловати брзо како би се насиље хитно зауставило, поручио је председник Генералне скупштине УН.

Јеремић је напоменуо да је такав став заговарао и током бројних билатералних разговора које је имао у време недавног заседања Генералне скупштине УН.

Према његовим речима, стратешки је важно да о политичкој будућности Сирије одлучи сиријски народ, али да је од самоопредељења важнији престанак насиља.

Јеремић је додао да је међународна реторика о Сирији "неуспех монументалних размера".

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 08. октобар 2024.
24° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи